Europarlamentarac Thijs Reuten žustro o sramotnim mađarskim izjavama o BiH: “Orban pokušava stvoriti haos, konfuziju. Pokrenuti ljude jedne protiv drugih, to je toksično.

Europarlamentarac iz Holandije Thijs Reuten iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata u razgovoru za Klix.ba komentarisao je posljednja dešavanja u BiH iz perspektive EU. Dotaknuo se brojnih tema, od neustavnog prenosa nadležnosti u NSRS-u do Izbornog zakona.

Komentiarišući posljednje špekulacije o navodnoj ulozi evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija u održavanju posebne sjednice NSRS-a, na kojem je pokrenut neustavni prijenos nadležnosti sa države BiH na entitete Reuten je rekao da, nažalost, previše političara iz EU, koji su involvirani u procese u BiH imaju različite strategije i interese.

“To ne bi smjelo biti tako. Njihova involviranost u procese u BiH trebalo bi biti u interesu bh. građana i Evropske unije. Treba ići agendom EU vrijednosti. Varhelyi je komesar za cijelu EU i treba služiti čitavoj EU i štititi njene interese, a ne interesee samo države iz koje dolazi”, kazao je Reuten.

Dodao je da je istina da još uvijek nemamo potvrdu da se ovo desilo, ali, kako kaže, za njega je ovo dovoljan razlog za brigu.

“Ovaj incident, ako se pokaže da se stvarno desio, dodat će se seriji incidenata koji su potkopali kredibilitet EU na Balkanu. Nije to samo odgovornost Varhelyia. No ono što jest njegova odgovornost je da izbjegne sve ideje o vezi između države iz koje dolazi i stvari koje radi. On je odgovoran za održavanje kredibiliteta EU na Balkanu. Odgovoran je za promicanje EU vrijednosti, a ne vrijednosti samo države iz koje dolazi. Činjenica je da se mora izjasniti o ovome, a ne ostaviti da visi u zraku”, dodao je Reuten.

Naglasio je da ipak građani BiH moraju preuzeti odgovornost za svoju državu, jer EU ne može riješiti sve probleme.

“EU mora pomoći, dati signal i dati vodstvo gdje i u kojem smjeru treba ići. Događaji proteklih mjeseci, nažalost, ne pomažu bh. građanima da donose svoje odluke, a one se moraju početi donosti. Ne zato samo da BiH postane članica Evropske unije, nego i zato da BiH bude bolja država. Država u kojoj će svi živjeti bolje i biti zaštićeni vladavinom zakona i vladom koja nije opterećena korupcijom”, naglašava Holandski europarlamentarac.

Ponovio je svoj stav da bi EU bi trebala promovirati vrijednosti, ono što vidimo sada nije nešto što su istinske vrijednosti za koje se EU zalaže.

Na pitanje da prokomentira jučerašnje izjave šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera u kojima on kaže da je “Dodikova retorika možda način da natjera drugu stranu, Bošnjake, za pregovarački sto”, Reuten odgovara da Sattlera i Dodika nikad ne treba stavljati u isti kontekst.
“Retorika koju gospodin Dodik koristi je vrijedna svakog prezira. Način na koji govori o ljudima, o zemlji, o historiji za svakog je prezira. Mislim zato da ono što je Sattler rekao, da on na taj način pokušava pridobiti drugu stranu za pregovarački sto, nije u cilju njegove amnestije. Sattler zaista želi pomoći BiH, a odgovornost svih nas je da zauzmemo stav prema onome što Dodik govori i radi, kao i prema svim ostalim nacionalističkim političarima koji ne pridonose dijalogu. Međutim, razumijem da je ova Sattlerova izjava napravila određenu konfuziju”, ističe Reuten.

Reuten je podcrtao da, ako Dodik misli da je način na koji on govori i djeluje dobar i pomaže procese u pozitivnom smislu, treba znati da je u krivu. Na pitanje o mogućnosti sankcija EU Dodiku i drugim političarima iz RS-a, Reuten odgovara da države članice moraju usaglasiti sankcije.

“Ono što je važno je, da ako bude sankcija, da one budu usmjerene u pravom smjeru. BiH je već u teškoj situaciji i moramo biti sigurni da su sankcije precizne, ciljane i da su dobre. Mislim dobre u smislu da ne napravimo sankcije koje neće uraditi ništa. To će proizvesti kontraefekt. Ako države članice odluče da posegnu za sankcijama, one moraju biti efektivne”, ističe Reuten.

Komentirajući izjave mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je rekao da je “izazov za EU kako integrisati zamlju koja ima dva miliona muslimana”, Reuten je rekao da Orban svojom retorikom pokušava napraviti distrakciju od problema koje ima u svojoj zemlji.

“Orban pokušava stvoriti haos, konfuziju. Pokrenuti ljude jedne protiv drugih, to je toksično. Muslimani u BiH nisu unikat u Evropi. Postoje milioni muslimana u EU koji žive u miru zajedno sa svima drugima. Oni su Evropljani. Nema razloga stvarati razdor među ljudima koji su, pred zakonima, jednaki i imaju ista prava. Svi, bez obzira na religiju i pozadinu, žele bolji život, za sebe i svoju djecu. Toksično je stvarati razdor u cilju dobijanja izbora u Mađarskoj”, podcrtava Reuten.

Još jednom je naglasio da Orban ima vlastitih problema koje pokušava prikriti na ovaj način.
“Morate znati da Orban ima velikih problema u Mađarskoj. Ima velikih problema sa građanima kojima mora odgovoriti na mnoga pitanja. Nemojte ovo shvatati lično, Orban ovu priču priča kako bi skrenuo fokus sa problema koje ima u svojoj državi. Sve u svemu, žao mi je što u Evropi imamo ovakve lidere sa ovakvom retorikom”, podcrtao je Reuten.

Na kraju, dotaknuo se i pregovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

“Bh. građanima treba izborni zakon koji im omogućava da biraju najbolje moguće političare. Političare koji će voditi zemlju naprijed be obzira na njihovu pozadinu. Ne smije biti nikakvih prepreka za građane da glasaju za političare za koje oni misle da će ih dobro predstavljati, bez obzira na njihovu etničku pripadnost”, kaže Reuten.

Zaključio je da, ako se reforma izbornog zakona ne provede na vrijeme iz bilo kojeg razloga, izbore treba održati prema postojećem izbornom zakonu.

“Neki političaari definitivno bi mogli profitirati iz toga da se izbori ne održe. Mislim da je važno održati izbore, ako ništa, onda i po starom izbornom zakonu, u fer i poštenom maniru, bez intervencije onih koji ne služe interesima BiH. Čuda se događaju”, zaključio je na kraju razgovora Reuten.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.