Evo šta je napričao sada Zoran Milanović: Zašto Vlada Republike Hrvatske šuti na sankcije potpredsjedniku HDZ-a BiH

Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se danas na sankcije koje je SAD uveo predsjedniku Federacije BiH i visokom dužnosniku HDZ-a BiH Marinku Čavari.

“Bilo bi dobro da se Vlada očitovala. Taj čovjek je potpredsjednik HDZ-a BiH, tamo se očito ide kad se ide po glasove i po sitne usluge, a kad se ljudima uništava život, onda ništa, onda se šuti da se ne bi ugrozila nečija karijera u Zagrebu ili Bruxellesu”, kazao je Milanović.

Optužnice iz Srbije

Predsjednik RH se osvrnuo na optužnice iz Srbije. Podsjetimo, Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995.

“Nakon puno vremena gledao sam prekjučer obraćanje Vučića. Nešto me ponukalo da to napravim. Nešto je prozivao i Plenkovića, bezveze. Oni se žele uspoređivati s Turskom, ali Turska ne želi u EU. Srbija mora odlučiti gdje želi. Ako želi u EU, sutra imati euro, ne znam kako misle preživjeti i napredovati bez toga, onda će se morati ponašati prema određenim kriterijima”, istaknuo je Milanović.

Podsjećamo, uvođenje američkih sankcija predsjedniku entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Marinku Čavari „bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda“ u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik RH Zoran Milanović.

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika tamošnjeg HDZ-a BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika s objašnjenjem da su slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH, te potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

Dan kasnije Milanović je priopćenjem to prozvao „bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH“ kojemu Hrvatska „mora pružiti svu potrebnu zaštitu“.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, „politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomacija, s visokim predstavnicima za BiH”, nastavio je hrvatski predsjednik.

„Ako tko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih“, zaključio je Milanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.