Finski ambasador u Hrvatskoj, ali i u BiH, nakon Milanovićevih izjava: Bitno je šta misli većina, sa BiH imamo dobre odnose…

Izjava predsjednika Zorana Milanovića da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati ugovor o pridruživanju Finske i Švedske sve dok se ne promijeni izborni zakon u BiH izazvala je cijeli niz reakcija u zemljama članicama NATO-a koje su odmah reagirale i tražile pojašnjenje od hrvatske Vlade, a i tokom dana vodile su se diskusije iza zatvorenih vrata na kojima su pokušali sagledati Milanovićev stav.

Prvi su, naravno, reagirali Finci, a potom i Šveđani.

Sa finskim ambasadorom u Hrvatskoj, ali i u BiH, koju pokrivaju nerezidencijalno iz Zagreba, Kalleom Kankaanpääom novinari Večernjeg lista su razgovarali o reakcijama na izjavu Milanovića, finskom putu u NATO, ali i stavovima o BiH, s kojom ih je Milanović doveo u korelaciju.

Kako tumačite izjavu predsjednika Milanovića?

“Ne mogu je komentirati, ali bih htio naglasiti da u Finskoj trenutačno traju vrlo aktivne javne i parlamentarne rasprave o promjeni situacije oko sigurnosne politike. Vlada je nedavno usvojila izvješće o promjenama u sigurnosnom okruženju i dostavila ga parlamentu na razmatranje.

Izvješće ocjenjuje temeljne promjene u vanjskoj i sigurnosnoj politici Finske nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali ne uključuje zaključke niti predstavlja nove smjernice sigurnosne politike.

Pretpostavljamo da će rezultat rasprave biti gotov do maja.

A onda je na predsjedniku i na vladi da donesu zaključke, a po svemu sudeći, vrlo je vjerojatno da će Finska tražiti članstvo u NATO-u”.

Kolika je podrška pridruživanju NATO-u?

“Po najnovijoj anketi više od 60 posto Finaca je za ulazak u NATO, a više od polovine parlamentaraca je javno izreklo svoj stav da žele našu državu u Savezu.

Iako nismo članica, godinama smo NATO partneri, naša je suradnja čvrsta i bliska, a neprestano produbljujemo i veze. Finska je sigurnosno uporište u regiji, imamo respektabilne obrambene snage i već blisko sarađujemo s NATO-om.”

Zanimljivo, ta je podrška ipak manja nego podrška u Hrvatskoj gdje čak 77 posto ispitanika želi vidjeti vašu zemlju u NATO-u. Kolika je bila potpora za NATO u Finskoj prije ruskog napada na Ukrajinu?

“Prije godinu dana ona je iznosila 26 posto. Porast potpore je bio dramatičan i brz”.

Kakvi su odnosi s Hrvatskom i je li ovaj Milanovićev istup išta promijenio?

“Hrvatsku smatramo vrlo dobrim partnerom u EU te cijenimo suradnju o okviru NATO-a. Naš ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto odmah je nazvao hrvatskog ministra Gordana Grlića – Radmana i imali su konstruktivan razgovor.”

Smatrate li da Hrvatska i dalje podržava ulazak Finske u NATO?

“Apsolutno. Svi kontakti koje sam imao s hrvatskom Vladom i sa Saborom, i prije i poslije Milanovićeve izjave, uvjerili su me da Hrvatska ima vrlo pozitivan stav o mogućem finskom priključenju NATO-u.”

Neke parlamentarne stranke dale su naslutiti da će iskoristiti Milanovićevu izjavu i stav za raspravu u Saboru.

“To je dio demokratije”.

“Jeste li do sada u bilo kojoj drugoj državi imali ovakav slučaj “iskakanja” iz jednoglasne potpore vašem ulasku u NATO?”

“Nismo, ali razumijem da u svakoj demokratskoj zemlji postoje političke stranke i frakcije koje su protiv mnogo stvari. To je dio demokratije, slobode govora i mišljenja.

Ljudi imaju pravo biti protiv nečega. Ali bitno je što govori većina”.

“Jasan je kontekst pokretanja rasprave o članstvu u NATO-u, no nije li vam dovoljno već to što ste bliski partner sa Savezom? Tjera li vas netko u NATO?”

“Kako NATO ima politiku otvorenih vrata, tako i Finska ima “NATO opciju”.

Ona je navedena u programu finske vlade, s objašnjenjem da će se ta opcija uvijek razmatrati u kontekstu realnog vremena, uzimajući u obzir promjene u međunarodnom sigurnosnom okruženju.

Sigurnosna situacija se dramatično promijenila napadom Rusije na Ukrajinu 24. februara, taj čin i događanja smatramo toliko ogromnom promjenom u sigurnosti da moramo pokrenuti diskusiju.”

O izbornom zakonu

Milanović je povezao izmjenu izbornog zakona u BiH s Finskom, kao trgovanje ili kao politički dogovor. Ima li ičega drugoga u pozadini te poveznice? Konkretno, podržava li Finska promjenu izbornog zakona u BiH?

“Pratim vrlo pozorno proces izborne reforme. Finska podržava promjenu izbornog zakona u BiH tako da on ispuni sve međunarodne standarde i da se izbjegne bilo kakva diskriminacija”.

Je li za Finsku Daytonski sporazum i sve što proizlazi iz njega, jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda – i dalje osnova funkcioniranja BiH?

“Naravno. Dayton je baza, i to dobra baza, koja daje bosanskohercegovačkim političarima da grade državu i mogli bi napraviti mnogo više nego do sada.

Finska ima dobre odnose s BiH i voljeli bismo je vidjeti kao uspješnu zemlju koja napreduje na europskom putu i u tome je u potpunosti podržavamo”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.