Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg danas je govorio o Bosni i Hercegovini

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je danas na press konferenciji kako je NATO odlučan u namjeri da uputi više oružja u Ukrajini i uradi više za Bosnu i Hercegovinu i Gruziju

Stoltenberg je održao press konferenciju pred održavanje sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO koji će se održati 6. i 7. aprila u Briselu.

Generalni sekretar NATO-a je upozorio da očekuju da će NATO proizvesti daljnju eskalaciju u odnosima sa državama istočne Evrope. Naglasio je kako će NATO Ukrajini isporučiti još više oružja te da će NATO učiniti više za partnere kao što su Bosna i Hercegovina i Gruzija, države koje su ranjive na ruske prijetnje i utjecaj.

Također, NATO će pozvati svoje saveznike da isporuče dodatno oružje Ukrajini.

NATO neće priznati rusku okupaciju u Ukrajini, a posebno okupaciju Krima, naglasio je Stoltenberg jasan stav NATO saveza po ovom pitanju.

Što se tiče odnosa sa Finskom i Švedskom koje još uvijek nisu članice NATO saveza, Stoltenberg je izjavio da će savez poštovati volju ove dvije države ukoliko budu željele da se priključe savezu.

Iz NATO očekuju da će se pojaviti dokazi dodatnih dokaza ruskih zločina prema civilima i ratnih zločina.

Pred sami kraj press konferencije Stoltenberg je poručio da je NATO naučio lekciju iz Ukrajine o tome da je potrebno pomoći državama koje nisu u NATO ili Evropskoj uniji. NATO će razmisliti kako pomoći tim državama i razmotriti šta može uraditi za Bosnu i Hercegovinu i Gruziju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.