Genijalni bh. meteorolog Nedim Sladić apsolutno iznenađen, priznao je: “Uistinu nevjerovatno”

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić oglasio se povodom vremenskih prilika koje nas očekuju posljednjeg dana u godini.

Prema podacima Federalnog hidrometeorolško zavoda, u subotu nas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje. Jutarnja temperatura kretat će se od 4 do 10, na jugu i sjeverozapadu zemlje do 13, a dnevna od 11 do 18 stepeni.

Sladić je prokomentarisao visoke temperature koje nisu uobičajene u ovo doba godine:

“Temperaturno odstupanje od normalnih, uobičajenih vrijednosti posljednjeg dana 2022. godine.

Najviša odstupanja (i do 15 °C iznad prosjeka) u dijelovima Njemačke, Češke i Poljske. Hladnije samo u dijelovima Irske, Škotske i na Islandu (i do 15 °C ispod prosjeka)

Sve bi ovo bilo i ‘podnošljivo’ da je klimatologija niza 1961-1990. Međutim, govorimo o najnovijem – u odnosu na niz 1991-2020.

Uistinu nevjerovatno”, napisao je Sladić.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za period do 9. januara 2023. godine.

Do kraja ove godine prognozira se umjereno do pretežno oblačno i djelimično sunčano vrijeme.

U Bosni je u kotlinama moguća magla koja bi pred sami kraj godine mogla biti i dugotrajnija. Zadržat će se natprosječno toplo, a slab mraz moguć je u planinskim područjima.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 0°C do 5°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 8°C. Najviše dnevne temperature između 5°C i 11°C, na jugu zemlje do 13 stepeni.

Početkom Nove 2023. godine bez bitnije promjene vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Preovladavat će stabilno, djelimično sunčano i nešto toplije od prosjeka.

Pogled prema plavetnilu neba i Suncu u kotlinama i dalje će onemogućavati magla. Padavine se ne očekuju do kraja prognoznog perioda.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 1°C i 6°C u Bosni do 8°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 4°C i 9°C u Bosni do 12°C u Hercegovini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.