Genijalni bh. meteorolog Nedim Sladić najavljuje: “Nova promjena vremena uslovljena prelaskom frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe nam donosi kišu”

“Nova promjena vremena uslovljena prelaskom frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe nam donosi kišu, lokalne pljuskove i grmljavinu u utorak, kada mjestimice na sjeveru i istoku Bosne usljed izraženih parametara nestabilnosti i dostupne toplotne energije se u zoni fronte ne isključuje i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno jačim vjetrom te sugradicom i gradom”.

Najavio je ovo bh. meteorolog Nedim Sladić, ali je i pojasnio kako neće sva područja neće biti zahvaćena podjednako takvom nepogodom

“Suho bi ostalo izgledno na jugu i jugozapadu Hercegovine.

Sjeverozapadno visinsko strujanje po njegovom odmicanju na istok uslovljava prolazan, ali izraženiji pad temperatura zraka za 10 do 15 stepeni, pa ćemo temperaturno nakratko biti ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Naročito se to odnosi na srijedu kada će biti umjerene, a u Hercegovini na udare i jake bure, kao posljedica izraženije razlike u pritiscima usljed jačanja anticiklone sa sjeverozapada i sniženog pritiska sa jugoistoka.

Tad će se najprije razvedriti u Hercegovini i Krajini, a potom i u ostatku zemlje.

Potom ponovo stabilnije vrijeme, ali uz osjetnije zatopljenje prema kraju radne sedmice koje uslovljava jačanje termobaričkog grebena s jugozapada.

To donosi ljetni ugođaj primjeren julu mjesecu i nove tridesetice u našu zemlju, a koje bi bile prisutne i tokom vikenda.

Krajem maja čini se da bi po trenutnom stanju uglavnom ostalo natprosječno toplo, ali i nešto promjenjivije uz lokalne pljuskove.

Padavine narednih 10 do 15 dana uglavnom su u skladu sa godišnjim dobom – neravnomjerno raspoređene, i količinski i prostorno”, najavio je Sladić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.