Genijalni bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić najavio nevrijeme: Najgore će proći dijelovi centralni i istočni planinski pojas BiH i Makedonija

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić govorio je danas na Facebooku o nevremenu koje će zahvatiti Zapadni Balkan u petak.

Prema prognozama, najgore će proći dijelovi centralni i istočni planinski pojas Bosne i Hercegovine i Makedonija.

“Nivo 3: Makedonija, centralni i istočni planinski pojas Bosne i Hercegovine – izraženiji pljuskovi s grmljavinom, mjestimice i lokalno grmljavinsko nevrijeme, pogotovo na jugozapadu Makedonije”, napisao je Sladić.

Naravno, u komentarima su Facebook korisnici ispitivali Sladića o najavama za njihove gradove, pa je tako za Zvornik Sladić kazao ‘bez bojazni’, za Zenicu ‘moguć lokalni pljusak u okolini’, a za Sarajevo ‘lokalni pljuskovi samo’.

Podsjetimo, Sladić je još jučer na Instagramu najavio da nas početkom juuna mjeseca očekuje prvi toplotni val, s temperaturama većim od 35 stepeni.

“Ali, prije toga, u subotu osjetnije, ali kratkotrajno zahlađenje uvjetovano premještanjem hladne fronte.

Iznadprosječno toplo i uglavnom u velikom mjeri suho u prvoj dekadi juna 2022.”, dodao je Sladić.

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 16 stupnjeva, Sokolac 25, Ivan-sedlo 26, Bihać, Neum i Srebrenica 27, Gradačac 28, Bugojno, Livno, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 29, Bijeljina, Drvar, Jajce, Sarajevo i Zvornik 30, Banja Luka, Doboj, Široki Brijeg i Zenica 31, Trebinje 32, Grude i Mostar 33 stupnja.

Sutra u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno je moguća i pojava grada. U Hercegovini umjereno oblačno i nešto sunčanije prije podne.

Krajem dana, padavine se očekuju i na sjeveru Hercegovine.

Intenzivnije padavine uglavnom u sjevernim i ponegdje u centralnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na jugu od 26 do 29 stupnjeva.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovi i grmljavinom. Jutarnja temperatura oko 12, a najviša dnevna oko 20 stupnjeva.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.