Genijalni meteorolog Nedim Sladić ima dobre vijesti!

Pandemija koronavirusa utjecala je na mnoge segmente života, pa i na preciznost vremenske prognoze. Meterolog Nedim Sladić objasnio je u Novom danu kako i zbog čega vremenske prognoze u jeku pandemije nisu bile toliko precizne.

“Razlog tome je nedostatak podataka koje crpe avioni. Nama su komercijalni letovi itekako važni da se prikupe podaci na različitim nivoima atmosfere i upravo podaci koji se prikupljaju preko komercijalnih letova idu u prognostičke modele, obrađuju se kroz sistem parcijalnih i diferencijalnih jednačina. Andar podaci, od njih ovisi preciznost vremenskih prognoza. Pandemija je i na to utjecala”, rekao je Sladić za N1.

Ističe kako je najbolji primjer za to bila sezonska prognoza za ljeto 2020. godine kada su najavljene visoke temperature i suho ljeto, ali je ipak bilo dosta kiše.

Govoreći o vremenskoj prognozi za april, kazao je kako se može očekivati još mraza na području centralne i istočne Bosne, ali ne dugotrajno. Također, dobra vijest za poljoprivrednike je da će biti i vlažnijih dana.

“Biće prodora toplih zračnih masi sa Mediterana i sjevera Afrike, a s druge strane prodora hladnoće sa sjeveroistoka Evrope. Ne možemo isključiti snijeg, ali poremećaj koji smo imali prošle godine kada je snijeg pao na jugu Hercegovine u aprilu ne bi trebali očekivati”, rekao je Sladić za N1.

Naveo je i to kako je čuvena izreka za mjesec Ramazan, kako bude prvi dan da će takvo vrijeme biti isto i posljednjeg dana, poprilično tačna.

“Ja to pratim od 2012. godine i svake godine bude isto vrijeme na prvi i zadnji dan Ramazan”, rekao je Sladić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.