Genijalni meteorolog Nedim Sladić razočarao sve novim predviđanjima: “Nažalost, kiše više nema”

O aktuelnim vremenskim prilikama i prognozama za naredni period, te o klimi na globalnom nivou, za “Novi dan” na televiziji N1 je govorio meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

“Nema nijedne osobe koja nije ovako dugo iščekivala kišu. Što se tiče ovog perioda sa nešto ugodnijim temperaturama zraka, on će potrajati još eventualno dva dana nakon čega ponovo slijedi novi priliv sve toplije zračne mase iz oblasti Mediterana što će onda usloviti povratak onog pavog ljeta”, kazao je Sladić.

Kako je kazao, da govorimo o šestom toplotnom valu – možemo. Međutim…

“Vidjet ćemo kako će se stvari posložiti u vidu parametara koji se moraju ispuniti za šesti toplotni vlas, a to znači da pet dana zaredom temperatura zraka prelazi pet i više stepeni po definiciji tehničkih specifikacija Svjetske meteorološke organizacije. Šta to znači? Prosječna temepratura u većini gradova BiH se kreće između 26 i 29 stepeni. To su neke uobičajene vrijednosti. Sve iznad 31 u Bosni, a preko 33 stepena u Hercegovini se smatra početkom toplotnog vala”, kazao je.
Šta nas očekuje u narednom periodu?

“Nažalost, kiše više nema. Eventualno danas još neki lokalni pljusak u Hercegovini. Hajde da se nadamo da će pasti na onom području gdje je jučer i trebala da padne i gdje je bila najpotrebnija. Relativno se sušan period nastavlja i u septembar”, dodao je.

Prema najavama iz Federalnog hidrometeorološko zavoda, od 19. do 23. prognozira se suho vrijeme uz svježa i maglovita jutra.

Očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od 9 do 14, u Hercegovini od 15 do 20, a maksimalne u Bosni od 26 do 31, u Hercegovini od 33 do 38 °C.

Nestabilnije vremenske prilike prognoziraju se od 24. do 27. augusta, uz pljuskove praćene grmljavinom i jače udare vjetra na jugu zemlje, a potom slijedi stabilnije i suho vrijeme do kraja augusta.

Od 24. do 31.08. jutarnje temperature u Bosni od 10 do 15, u Hercegovini do 20°C, danju temperature u Bosni između 26 i 31, u Hercegovini do 35 °C.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.