Genijalni mladi bh. meteorolog Nedim Sladić najavio ljeto: Ima i dobru i lošu vijest…

Kalendarski je počelo ljeto i trajat će do 23. septembra ove godine.

Dočekali smo ga sa visokim temperaturama, meteoalarmima, toplotnim valom širom BiH, ali i Evrope.

Najpoznatiji bh. meoteorolog Nedim Sladić najavljuje da nas očekuje ljeto poput onog 2003. godine – bit će dosta vruće, toplije nego što je uobičajno, sa nadprosječno velikim brojem vrelih dana što je svakako dobra vijest za sve one koji planiraju godišnji odmor.

U Bosni se prognozira da će taj broj biti veći od 40, u Hercegovini blizu 80, što aludira, kaže Sladić, da će u povremenim periodima biti nesnosno vruće.

Ipak, to ne znači da neće biti povremenih pritjecaja hladnih zračnih masa, jer se upravo nad centralnom Evropom zadržava trasa olujnih sistema. Pravo je pitanje kako će se i da li će se ovo odraziti na poljoprivredne usjeve mnogih.

Nedavno je Sladić na svom Facebooku i detaljno objasnio šta nas čeka.

[Prvi toplotni val kuca na vrata]

Prema trenutnim prognoznim materijalima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i Globalnog prognoznog sistema (GFS), u naredne dvije sedmice postoji snažan i konzistentan signal za natprosječno toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini, odnosno toplije, a povremeno i znatno toplije nego je to uobičajeno u odnosu na klimatsku normalu 1981-2010.

Uzimajući u obzir topliju prvu i treću dekadu mjeseca juna ove godine, sve su prilike da će usljed izraženijeg odstupanja temperatura zraka juni 2022. biti i topliji od prošlogodišnjeg, čak i sa izostankom rekordno visokih temperatura koje smo imali prošle godine krajem mjeseca, budući da je prošle godine juni samo u zadnjoj dekadi mjeseca bio iznimno topao.

Broj vrelih dana (temperatura zraka >30,0 °C) u junu 2021. na području Sarajeva iznosio je 13 te su velikom većinom registrovani tokom treće dekade mjeseca juna. Do danas ih imamo 6, što znači da bismo ove godine mogli lagano izjednačiti pa i premašiti broj vrelih dana.

Padavine do kraja mjeseca svedene su isključivo na lokalne pljuskove sa grmljavinom. Rjeđe pojave lokalnih nestabilnosti u srijedu uglavnom na istoku Bosne. Padavine do početka jula mjeseca nisu izgledne u Hercegovini i na većem dijelu Jadrana.

U narednom periodu najviše dnevne temperature su uglavnom od 30 do 35 °C, lokalno na jugu Hercegovine i sjeveru Bosne do 37 °C, pa sad možemo govoriti i o prvom toplotnom valu ovog ljeta koji može nepovoljno utjecati na zdravlje, pogotovo najosjetljivijih, budući da će temperature zraka pet dana zaredom odstupati za 5 i više stepeni, što je u skladu definicije toplotnog vala.

Noći i jutra će ubrzo postajati sve toplija uz nedostatak svježine, što može imati reperkusije na kvalitetan san. Pojačan osjećaj sparine izgledan je s više vlage u zraku u utorak.

Šta sve to znači za BiH poslušajte u videu njegovog gostovanja na N1.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.