Genijalni mladi meteorolog Nedim Sladić objavio dugoročnu prognozu: Stiže nam velika promjena vremena

U Bosni i Hercegovini se u utorak očekuje sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake poslijepodne, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od četiri do 10, a dnevna od 16 do 23 stepena Celzijusa.

U srijedu se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne i tokom noći kiša u većem dijelu zemlje. Intenzivnije padavine na sjeveru i jugoistoku Hercegovine. Jutarnja temperatura od četiri do 10, na jugu i sjeveru zemlje do 13, a dnevna od devet do 15, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 19 stepeni.

U četvrtak takođe oblačno vrijeme sa kišom. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od osam do 14, a dnevna od 10 do 16, na sjeveru i sjeverozapadu Bosne do 21.

Krajem radne sedmice očekuje se pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura od pet do 11, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 19 stepeni.

U REGION STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA

Nakon neuobičajenog hladnog početka klimatološkog proljeća, zadnja dekada marta bila je obilježena postupnim porastom temperature zraka te je danju bilo i toplije od prosjeka za doba godine. Dosadašnje dane marta obilježio je i izražen manjak padavina u odnosu na višegodišnji prosjek te i velik broj sunčanih sati.

Ali, posljednji dani marta donose promjenu vremena uz čestu i lokalno obilnu kišu, jak vjetar i pad temperature zraka. Tokom srijede uspostavlja se jugozapadno visinsko strujanje na prednjoj strani prostrane termobaričke doline nad zapadnom Evropom koja će se postupno približiti našim krajevima.

U nižim slojevima atmosfere nad Sredozemljem će doći do procesa ciklogeneze (stvaranja ciklona). Pritom će se ciklone premještati preko našeg područja donoseći najprije razmjerno topao te vlažan i nestabilan zrak, a od petka osjetno hladniji.

Prema kraju sedmice s odmicanjem ciklone dalje na istok, postupno će pritjecati hladan zrak sa sjevera Evrope te će zahladiti. Uglavnom u gorskim predjelima može biti i susnježice te snijega, a zatim uz smirivanje te razvedravanje ponovno raste vjerovatnost za pojavu mraza.

SLADIĆEVA PROGNOZA ZA APRIL

Bh. meteorolg Nedim Sladić objavio je kakvo vrijeme nas očekuje tokom aprila. Kako je naveo, od 2. aprila, kada nastupa muslimanski mjesec posta ramazan, očekuje nas kiša.

“Konkretnija kiša pred sami ramazan. Prolazno malo hladnije od prosjeka od ramazana”, napisao je Sladić.

Govoreći o vremenskoj prognozi za april, ranije je Sladić kazao kako se može očekivati još mraza na području centralne i istočne Bosne, ali ne dugotrajno. Također, dobra vijest za poljoprivrednike je da će biti i vlažnijih dana.

“Bit će prodora toplih zračnih masi sa Mediterana i sjevera Afrike, a s druge strane prodora hladnoće sa sjeveroistoka Evrope. Ne možemo isključiti snijeg, ali poremećaj koji smo imali prošle godine kada je snijeg pao na jugu Hercegovine u aprilu ne bi trebali očekivati”, rekao je Sladić.

Naveo je i to kako je čuvena izreka za mjesec ramazan, kako bude prvi dan da će takvo vrijeme biti isto i posljednjeg dana, poprilično tačna.

“Ja to pratim od 2012. godine i svake godine bude isto vrijeme na prvi i zadnji dan ramazan”, rekao je Sladić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.