Genijalni mladi meteorolog Nedim Sladić poslao nedvosmisleno upozorenje građanima: “Kada se sve sagleda, nekog konkretnog osvježenja nema na vidiku”

Toplotni val, kakav se prognozira narednih dana, vjerovatno će biti označen kao najjači do sada.

Prema posljednjim prognostičkim modelima, danas će se maksimalna temperatura kretati do 38 stepeni, ali već od danas u cijeloj BiH će se živa u termometru užariti, kada će se dnevna temperatura kretati od 35 do 40 stepeni, odnosno na jugu BiH do 42 stepena.

Naredni mjesec

Ekstremne vrućine obilježit će sami kraj sedmice, pa se, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), tokom petka i subote očekuju dnevne temperaturne vrijednosti od 36 i 37 do 41 i 42 stepena, a na jugu 43 stepena.

– Zaista nam predstoji vrlo vruće vrijeme. Prema trenutnim pokazateljima, vruće vrijeme potrajat će najmanje do početka avgusta, s tim da u srednjoročnom materijalu postoji indicija da bi se natprosječna toplota mogla zadržati i duboko u narednom mjesecu.

Kada se sve sagleda, nekog konkretnog osvježenja nema na vidiku. I dalje su temperaturne vrijednosti vrlo visoke i pred nama je toplotni val, vjerovatno, najjači ovog ljeta – kaže Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.

Sladić za Avaz upozorava građane da prate upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi, kao jedinih relevantnih tijela.

Rizik od požara

– UV indeks je vrlo visok, kao što je visok rizik od nastanka požara, pogotovo na području Hercegovine, a čemu svjedočimo posljednjih dana – dodaje Sladić.

Pogotovo, naglašava, važno je pratiti upozorenja zdravstvene struke kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema.

U nastavku prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(Subota)., zadržat će se sunčano i vruće. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25, a najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 24.07.2022 (Nedjelja)., sunčano uz malu do umjerenu oblačnosti.

Tokom dana u Bosni moguć je i kratkotrajni lokalni pljusak. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25, najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42 stupnja.

PROGNOZA VREMENA ZA 25.07.2022 (Ponedjeljak)., sunčano i vrlo toplo.

Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 35 do 40, na jugu do 42 stupnja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.