Genijalni mladi meteorološki dragulj Nedim Sladić na zanimljiv način najavio “preokret”: “Petar peče, Ilija žeže, Jakov kuri, Ana žari”

Genijalni bh. meteorolog Nedim Sladić svakodnevno oduševljava svojim preciznim, ali i zanimljivim načinom prognoze vremena.

Tako je na Facebooku najavio nove vrućine u BiH:

– Povratak vrućina prema trećoj dekadi mjeseca augusta izgledno će pratiti ove godine staru i uvriježenu izreku: “Petar peče (29.06), Ilija žeže (20.07), Jakov kuri (25.07), Ana žari (26.08)”.

Inače, Sladić je nedavno detaljno objasnio šta nas to tačno čeka u narednom periodu i da li će biti suše.

“Produbljenjem visinske doline sa Skandinavskog poluotoka spušta se svježiji zrak prema Rumuniji gdje će se zatvaranjem izohipsi formirati visinska ciklona koja se u sjeveroistočnoj struji prema kraju radne sedmice premješta preko centralne Europe, a potom za vikend i preko njenog jugoistoka, uvjetujući nestabilnu vremensku sliku iznad naše zemlje tako da za vrijeme 28. Sarajevo Film Festivala se nažalost ne prognoziraju potpuno suhi uslovi.

Uz prisutnost, odnosno kruženje vlažnog zraka po visini, idućeg vikenda očekuje nas dosta oblaka u Bosni uz većinom promjenjivo do pretežno oblačno vrijeme praćeno lokalnim pljuskovima (možemo slobodno reći kratkotrajni sunčani intervali – oblaci – pljuskovi i u krug), a temperature zraka će biti malo ispod uobičajenih za ovo doba godine i većinom u rasponu od 21 do 27 u Bosni, na jugu do 32 °C pa treba računati da će nas uz prisutnu vlagu pratiti i sparina.

Uzimajući u obzir da se vlaga pumpa sa juga Jadrana koja se u jugoistočnoj struji kasnije premješta preko Albanije i Crne Gore prema zapadu te jugozapadu Srbije dalje na sjeverozapad, intenzivniji pljuskovi su izgledniji na istoku, sjeveroistoku te djelomično u centralnoj Bosni tokom subote i nedjelje, gdje lokalno može pasti i preko 30 mm.

Okvirno, u ostatku zemlje količina padavina je većinom od 5 do 20 mm, u zapadnim područjima Bosne i u jugozapadnoj Hercegovini uglavnom manja od 5 mm, kao rezultat pristiglih fragmenata vlažnijeg zraka po visini u sjeveroistočnom visinskom strujanju.

Padavine će se od istoka i sjeveroistoka Bosne širiti u istočnoj i sjeveroistočnoj struji dalje prema Krajini, no s obzirom na to da se očekuje postepeno jačanje zračnog pritiska u prizemlju sa sjeverozapada i jačanje gradijenta prema noći na nedjelju.

Šta je za period nakon nedjelje objavio Sladić čitajte na OVOM LINKU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.