Genijalni Nedim Sladić se bezrezervno obratio javnosti: “Oni koji imaju vremena i sreće, neka skoknu do Neuma”

Iako su vrijednosti temperature značajno porasle, pogotovo u petak, kada je u Mostaru u 8 sati ujutro izmjereno čak 26 stepeni, prognoze za ovaj vikend ukazuju na pravu ljetnu vrućinu!

Najviše temperature, očekivano, rezervirane su za Hercegovinu.

Toplotni val

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), kaže da još nema govora o najavi toplotnog vala jer mora postojati minimum od tri dana u nizu s iznadprosječnim temperaturama zraka.

– U ovom slučaju, temperature jesu iznad prosjeka, međutim, samo na užem prostoru ili području. Ne možemo reći: „Toplotni val je u dolini rijeke Neretve ili u Mostaru.“

Dakle, toplotni val se definira na način da su temperature izuzetno visoke najmanje tri dana, da u ta tri dana ne postoji osvježenje, jer se ne posmatra samo maksimalna temperatura zraka, a jedan pljusak je dovoljan da prekine taj niz ili povjetarac, kao i jutro s nižim vrijednostima zraka – pojašnjava Krajinović.

Naglasio je da su temperature izuzetno visoke, ali na određenim stanicama.

Ide kupanje

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, također je kazao da, iako se ovih dana najavljivao toplotni val, za to nisu ispunjeni svi kriteriji. Ali očekuju se ljetne temperature.

Uz vrlo visoke dnevne temperature, Sladić je ukazao i na to da će na jugu BiH noći biti prilično neugodne, iz razloga što se jutarnje temperature neće spuštati ispod 20 stepeni.

– Ovaj vikend će, po svom vremenskom obrascu, više nalikovati julskom. Oni koji imaju vremena i sreće, neka skoknu do Neuma, jadranske obale gdje je temperatura mora na ugodnih od 21 do 23 stepena, u zavisnosti od lokacije, a puhat će i slab do umjeren maestral – navodi Sladić.

Moramo se zaštititi

Budući da se nalazimo u junu, kada je sunce na najvišoj tački u horizontu, Sladić je upozorio na to da je UV indeks vrlo visok, između 8 i 10, pa je, dodao je, neophodno obratiti pažnju na zaštitu.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.