Govor po kojem ćemo zauvijek pamtiti Ivicu Osima: Da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu…

Bosna i Hercegovina je danas ostala bez čovjeka koji je obilježio nekoliko desetljeća nogometa u našoj zemlji.
Legendarni Ivica Osim je danas preminuo u 81. godini, a iza sebe je ostavio mnogobrojne uspjehe, citate i kultne momente.

Njegovi potezi na zelenom terenu su bili čudesni, kažu stariji ljubitelji nogometa.

Nažalost po navijače Željezničara, najupečatljiviji momenat na klupi Plavih je scena u kojoj se popularni Švabo hvata za glavu nakon što je u 87. minuti Csuhayi pogodio za Videoton i uskratio Željezničar igranja finale Kupa UEFA protiv Real Madrida.

Svaka njegova riječ je bila mudrost za sebe, a svaka rečenica lektira, ne samo nogometna već i životna.

Ipak, najupečatljiviji potez po kojem će ga svi Bosanci i Hercegovci pamtiti desio se u vremenu dok je Osim bio selektor Jugoslavije.

I to ne po rezultatu na terenu, već po ljudskoj gesti koju je malo ko smio napraviti u sred Beograda krvave 1992. godine.

Tog 23. maja 1992. godine, samo tri sedmice prije početka Evropskog prvenstva u Švedskoj Ivica Osim je sazvao konferenciju za medije u Beogradu.

Velike riječi

Brojni novinari su s nestrpljenjem čekali da čuju šta će im Švabo poručiti, a pribojavali su se onog što se i desilo.

Osim je sjeo i za nešto manje od minute rekao sve što mu je na duši. Podnio je ostavku kroz suze zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku.

Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete…

To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate.

Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”, rekao je Osim i ušao u legendu.

Jer, njegova ljubav prema rodnom gradu nije imala cijenu. A to je bilo vrijeme kada je u Beogradu cijena za takve izjave mogla biti i život.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.