Građanima se nije dovoljno objasnilo: Niti su akcize ukinute, niti je smanjen PDV

Nakon održavanja 27. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 9.3.2022. godine, više od stotinu portala iz BiH i regiona izvijestilo je da su na njoj usvojeni prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Međutim, ova vijest je u pojedinim medijima predstavljena na nekoliko različitih, netačnih načina.

Neki mediji su tako svoje članke na ovu temu opremili naslovima u kojima se netačno tvrdi da su “ukinute akcize na gorivo”, te da je “smanjen PDV na osnovne namirnice”:

Pojedini portali u naslovu su naveli i da će gorivo, kao i hrana, biti “uskoro jeftinije”, kao i da je gorivo “jeftinije 40 feninga”:

Desetine portala u naslovima svojih članaka netačno je ustvrdilo da je “Parlament BiH izglasao” ove izmjene, ponovo uz tvrdnje da se “akcize ukidaju”.

Drugi su specificirali da je Predstavnički dom Parlamenta BiH taj koji je izglasao izmjene, također uz netačne tvrdnje da se “akcize ukidaju”.

Neki su u naslovima jednako netačno ustvrdili i da je “Zastupnički dom BiH ukinuo akcize”, “smanjio PDV za hranu” i “povećao PDV na luksuz”.

Šta su činjenice?

Na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBIH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači/ce poslanici/e Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Mirko Šarović.

Ipak, činjenica da su ovi prijedlozi usvojeni u Predstavničkom domu, ne znači da su izmjene i dopune ova dva zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute i da je PDV umanjen.

Kako se navodi u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH, Parlamentarna skupština BiH sastoji se od dva doma: Predstavničkog doma i Doma naroda. Da bi se neki zakon donio, odnosno da bi on stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje oba doma.

Dakle, da bi gore spomenuti prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost stupili na snagu, potrebno je da budu usvojeni i u Domu naroda PSBiH.

Također je netačna i tvrdnja da je Parlament BiH izglasao ove izmjene, s obzirom da je to uradio samo jedan od dva doma Parlamenta.

S obzirom na to da se Dom naroda PSBiH još uvijek nije očitovao o ovim pitanjima, akcize na gorivo nisu ukinute, a PDV za lijekove i osnovne životne namirnice nije smanjen. Do toga će doći samo ukoliko i Dom naroda usvoji spomenute prijedloge.

Gotovo svi pomenuti portali u svojim člancima na kraju teksta imaju i rečenicu koja govori upravo o ovome…

Ostatak teksta pogledajte OVDJE.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.