Grupa građana se od vrućine sklonila ispod drveća preko puta OHR-a, među njima i Dervo Sejdić, ostaju tu do daljnjeg

Građani koji su se nakon devet sati jutros okupili ispred OHR-a u velikoj mjeri su se razišli, a nekolicina je ostala tu čekati visokog predstavnika da izađe u javnost i kaže šta je njegova konačna odluka.

Građani su se sklonili u hlad preko puta zgrade OHR-a, a sa njima su i oni koji su sinoć prespavali pod otvorenim nebom na ovoj lokaciji.

Među njima i Dervo Sejdić, koji je jasno istaknuo da će protestovati dok Christian Schmidt ne odustane od nametanja izmjena Izbornog zakona BiH.

U periodu od devet do 11 sati je ispred OHR-a došao veći broj građana. U jednom momentu je izbio i verbalni sukob sa policijom s obzirom na to da su građani željeli i danas blokirati ulicu – javio je Klix.

To im nije dozvoljeno, a oni su sa trotoara protestovali i pozivali Schmidta da izađe.

Ubrzo se većina okupljenih razišla. Na saobraćajnici ispred OHR-a su sklonjene policijske barikade i policijska traka, a sve kolovozne trake su u potpunosti u funkciji.

S obzirom na visoke temperature, grupici građana koja je ostala u parku preko puta OHR-a svakako će dobro doći pomoć građana u vidu vode i drugih osvježenja.

Građani, koji se nalaze ovdje, su poručili da neće dozvoliti dalju nacionalnu podjelu BiH, a od Schmidta očekuju da se bar oglasi o ovoj temi koja je u prethodnim danima preokupirala javnost.

Protesti će biti nastavljeni i sutra kada će doći građani organizovani u Facebook grupi “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”.

Oni su također ukazali na problem Schmidtovog dokumenta koji predviđa izborne i ustavne izmjene. Osim njih, doći će i građani u organizaciji “Restarta”.

Ukoliko bi Schmidt danas donio odluku da iskoristi Bonske ovlasti i nametne izmjene Izbornog zakona koje smo ranije mogli vidjeti u javnosti, policija očekuje da će u tom slučaju veći broj građana se ponovo okupiti ispred OHR-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.