Halil Lagumdžija izabran za novog predsjednika VSTV-a!

Sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijaća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u čijem je fokusu izbor novog rukovodstva tog regulatornog tijela, održava se danas u Sarajevu. U utrku za poziciju predsjednika VSTV-a BiH ušli su tužiteljica Tužiteljstva BiH Biljana Simeunović, sudija Suda BiH Halil Lagumdžija i sudija Okružnog suda u Banjaluci Srđan Forca.

Nakon tajnog glasanja u prvom krugu, Halil Lagumdžija je osvojio sedam glasova i prošao u drugi krug dok su Biljana Simeunović i Srđan Forca osvojili po četiri glasa.

Nakon drugog kruga glasanja, Lagumdžiji se u drugom krugu pridružio Srđan Forca. U drugom krugu, osam glasova je dobio Lagumdžija dok je Froca dobio sedam.

Iako predložena za kandidata za poziciju predsjednika VSTV-a, dosadašnja predsjedavajuća tog tijela Sanela Gorušanović-Butigan se, neočekivano, izjasnila kako tu kandidaturu ne prihvata – piše N1.

Procedura izbora provodi se u skladu s Poslovnikom VSTV-a BiH (član 4a), a što podrazumjeva izbor predsjednika, a potom i dva dopredsjenika. Svako ima pravo da se prijavi ili da ga neko predloži kako za predsjednika i dopredsjednika, tako i za stalnog člana Predsjedništva VSTV-a. Izbor predsjednika se vrši tajnim glasanjem i svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova. Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug glasanja u koji ulazi dva kandidata s najvećim brojem glasova.

Za provođenje spomenute procedure bila je zadužena je Komisija u sastavu – Davor Martinović, Duška Bogojević i Lejla Hadžić o čijem se izboru VSTVBiH prethodno očitovao.

Inače, pozicija predsjednika VSTV-a BiH ostala je upražnjena nakon ostavke Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine. Budući da je dosadašnjoj predsjedavajućoj Vijeća Saneli Gorušanović-Butigan prestalo ovlaštenje za zastupanje te institucije, sjednicom do izbora novog rukovodstva predsjedava članica VSTV-a Amila Kunosić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.