Kakav sabur pokazuje porodica Memić, prosto nevjerovatno: Nakon što je suspendovana tužiteljica Diana Kajmaković Arijana se oglasila

Nevjerovatan takt i sabur pokazuje porodica Memić već godinama uprkos neviđenoj pravnoj torturi…

Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića, oglasila se na Facebooku nakon što je suspendovana državna tužiteljica Diana Kajmaković.

Arijana je napisala:

“U vrijeme kada je trebala biti diskreciono suspendovana, Dalida Burzić je izabrana za sudiju državnog suda a nakon toga je od strane VSTV-a oslobođena disciplinske odgovornosti.

Ali nadamo se da se vremena ipak mijenjaju!”, napisala je Memić.

Podsjetimo, VSTV je ranije u ponedjeljak izdao saopćenje u kojem je javnost obavještena da je Kajmaković suspendovana.

U nastavku prenosimo saopćenje koje je izdalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH:

“Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za tužioce, odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine,

donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počev od dana donošenja odluke 31.10.2022. godine, pa do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca od 21.10.2022. godine.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila činjenicom da su ostvareni zakonom predviđeni uslovi iz člana 77. tačke (c) i (d) Zakona o VSTV-u BiH za diskreciono privremeno udaljenje,

iz razloga što je podnesena disciplinska tužba sa prijedlogom da se tužena oglasi odgovornom i razriješi sa dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za radnje koje su obzirom na rukovodnu funkciju koju obavlja, takve prirode da se odgovornost tužene ne bi na pravilan i objektivan način mogla utvrditi bez udaljenja tužene od vršenja dužnosti u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine tokom disciplinskog postupka.

Kako tužena obnaša dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije,

te da je u cilju objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i obezbjeđenja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano da se Diana Kajmaković, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod ovog disciplinskog postupka.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju”, naveli su iz VSTV-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.