Historijski rezultat: Zrinjski postao prvi klub iz BiH koji se plasirao u grupnu fazu evropskih takmičenja

Nogometaši Zrinjskog poraženi su od islandskog Breidablika rezultatom 1:0 u revanš meču 3. pretkola Evropske lige i s ukupnih 6:3 u dvomeču prošli su u play-off tog takmičenja, ali mnogo važnije, imaju zagarantovan nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige. Mostarci su tako postali prvi klub iz BiH koji će igrati u grupama jednog evropskog takmičenja.

Prvak Bosne i Hercegovine je u prvom susretu odigranom u Mostaru slavio s ubjedljivih 6:2, te je uprkos porazu, bez većih problema osigurao prolaz dalje.

Izbacivanjem Breidablika Plemić su ispisali historiju bosanskohercegovačkog nogometa, jer imaju zagarantovan plasman u grupnu fazu Konferencijske lige, bez obzira kako završio njihov dvomeč play-offa Evropske lige protiv austrijskog LASK-a.

Što se tiče same utakmice, prvo poluvrijeme proteklo je u laganom ritmu i potpunoj kontroli igre Mostarca.

Zrinjski je prijetio u dva navrata preko Kiša iz slobodnih udaraca, dok je Gunnlaugsson bio najbliži golu na drugoj strani kada je iz dobre situacije šutirao preko gola.

Ipak, u 55. minuti Breidablik je poveo s 1:0 nakon što je Jakovljević loptu skrenuo u vlastitu mrežu – javlja Klix.ba.

Samo četiri minute kasnije domaći su mogli i do drugog gola, ali lopta je nakon kornera i velike gužve pogodila stativu.

U 60. minuti Eyolfsson je iz dobre pozicije prebacio gol i bio je to kraj nadanja Islanđana.

Bh. prvak je do kraja rutinski sačuvao veliku prednost iz prvog susreta, te je ispisao nove stranice klupske historije, ali i bh. nogometa.

Zrinjski će u play-offu Evropske lige igrati protiv austrijskog LASK-a, a prva utakmica je na programu već narednog četvrtka.

Rezultat i strijelac:

Breidablik – Zrinjski 1:0 (Jakovljević 55’ a.g)

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.