Hoće li ovo biti mjesec sa najviše padavina u godini? Meteorolog odgovora: “U pogledu najvećeg broja dana sa kišom, da!”

Meteorolog Bakir Krajinović je, gostujući u studiju O kanala govorio o tome kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu, ali i kakav će biti mjesec maj.

Sunčano vrijeme će trajati i sutra. Prvomajsko jutro će biti također sunčano, a u toku dana se očekuju padavine. A od naredne sedmice promjena vremena.

– Lokalni pljuskovi, iako to neće biti obilne padavine, ali biće dovoljni da pokvare dešavanja na otvorenom. U Hercegovini dosta sunca za 1. maj, bez kiše i dosta toplo.

Dakle, do nedjelje poslijepodne, možemo uživati u sunčanim intervalima i pravim proljetnim temperaturama. Početkom naredne sedmice, slijedi promjena.

Frontalni sistem nam dolazi i donosi padavine. Ponedjeljak uz dosta kiše, ali kako ta sedmica bude dolazila, sve će biti manje padavina a temperature sve više i više, ističe Krajinović.

Dodaje da ulazimo u najkišovitiji mjesec u godini.

– Nije najkišovitiji u smislu padavina u BiH, ali u pogledu najvećeg broja dana sa kišom, to je najkišovitiji mjesec. Najveće su šanse da nas iznenadi neki proljetni pljusak u maju, tokom kalendarske godine, tako da i za nas su najteže prognoze kada je u pitanju taj mjesec.

Tada se očekuju i najviše padavina lokalnog karaktera, pljuskovitog.

To su one padavine kada vi sjedite za 1. maj i pljusak može samo pokvariti kod komšije sijelo, a kod vas da je sunčano i dalje. To su padavine koje su i prostorno i vremenski teške za prognozu.

Tako da nama zadaju najviše glavobolje. Ali klimatološki gledano, u maju imamo skoro 15ak kišnih dana širom zemlje. U Hercegovini je to nekih desetak, a u Bosni dosta više, dodaje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.