Meteorolog Bakir Krajinović ima dobre vijesti: Hladno vrijeme neće dugo trajati

Kada je u pitanju trenutna promjena vremena u BiH, prouzrokovana hladnom frontom koja nam pristiže sa sjeverozapada, ono najgore je danas, kaže za N1 meteorolog Bakir Krajinović.

“Snježne padavine koje su zadesile BiH prostiru se širom Bosne, a u Hercegovini je kiša, koja je, na momente, i pljuskovitog karaktera”, kaže Krajinović.

Ono što treba naglasiti je da je na planinama palo oko 30-ak cm snježnog pokrivača, u nižim nadmorskim visinama oko 10-15 cm.

Međutim, s obzirom na to da je, kako kaže, ovo veoma težak snijeg, pun vode, napravio je velike probleme u saobraćaju širom zemlje.

“Narednih nekoliko dana i dalje nas očekuje promjenljivo vrijeme. Međutim, intenzitet padavina posustaje i ono što ćemo, u narednih nekoliko dana imati, je puno slabijeg intenziteta nego što je to danas.

Tako da će se i situacija kad je u pitanju stanje vremenskih prilika u BiH nekako normalizovati narednih dana”, navodi Krajinović, te dodaje da je, ipak,ovo mjesec februar, zimski mjesec, u kojem nas nikada ne smiju iznenaditi ni snijeg ni minusi.

“Temperature narednih dana biće prikladne godišnjem dobu, one jutarnje oko -2 u Bosni, u Hercegovini oko 4 ili 5 stepeni. Maksimalna dnevna u Bosni neće prelaziti 7, a u Hercegovini 13C.

Kada je u pitanju mjesec mart, preliminarne analize koje smo napravili u Federalnom hidrometeorološkom zavodu ukazuju da nas mart očekuje sa temperaturama iznad prosječnih vrijednosti. Na sjeveru ta odstupanja idu i do 2C u odnosu na referentne vrijednosti, a u pogledu padavinskih režima situacija je nešto komplikovanija.

U centralnom planinskom predjelu do 75%, dakle, manje od prosjeka, na sjeveru i jugu naše zemlje vrijednosti padavina biće i do 125.

Ali, s obzirom da je ovo prelazno godišnje doba, savjetujem svim građanima da redovno prate informacije Federalnog hidrometeorološkog zavoda, s obzirom na to da su kratkoročne vremenske prognoze u ovom godišnjem dobu nešto što moram savjetovati”, zaključuje Krajinović.

Jesmo li potcijenili zimu i prerano otpisali snijeg?

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.