Meteorolog Bakir Krajinović odgovorio na pitanje – da li će biti kiše za prvi maj?

Pred nama je jedan od “najvažnijih” praznika naroda u Bosni i Hercegovini, veliki 1. maj.

Tim povodom, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović podijelio je s javnosti nekoliko zanimljivih klimatoloških činjenica za taj datum:

“Najhladniji 1. maj imali smo 1970. godine. Taj dan minimalne temperature spustile su se i do -2,6°C, koliko je bilo u Drvaru, u drugim gradovima mjereno je između -2,4°C i 6,1°C koliko je bilo u Mostaru. S druge strane najviše temperature na ovaj dan mjerene su 2013. godine, a zeničkih 33,3°C ujedno je i prvomajski rekord. Takođe, i u drugim gradovima te godine mjereno je iznad 30°C.”

E sad, dodaje Krajinović, “ono što sve zanima, kada je proslava 1. maja u pitanju, a to je – kiša?”. Kako svi znamo, iz iskustva, vrlo često kiša pada za prvomajske praznike.

“Klimatološki, šanse za kišu su između 31 i 51 posto, što je izuzetno velik broj”, odgovorio Krajinović, a onda je spomenuo i nekoliko zanimljivih mjerenja kada je kiša u pitanju:

“Sanski Most davne 1989. godine i 40,4 l/m2 zabetonirao je prvo mjesto u pogledu količine, dok je Gradačac grad sa najmanje kišnih dana na 1. maj. Dakle, ako planirate okrenut janje, pravac Gradačac, pa negdje u šljivik raspalit vatru i okrenut ražanj.”

Krajinović je za kraj zaključio:

“Ove godine za 1. maj Hercegovina i jugozapadna Bosna bez kiše, dok se u ostalim krajevima očekuju vrlo male količine u vidu lokalnog pljuska, dovoljno da pripremite tende, nadstrešnice i ostalu skalameriju. U pogledu temperatura, idealna situacija, jutro od 4 do 9, na jugu oko 13, danju između 21 i 26°C. Vjetar dovoljan da dim rastjera 🙂

S obzirom na to da je analiza klimatoloških podataka ukazala da su moguće amplitude i do 34°C, te da je vjerovatnoća za kišu izuzetno velika, savjetujem da od danas redovno pratite kratkoročne prognoze, kako bi bili manje iznenađeni zbog pljuska tokom prvomajskih praznika.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.