Kako da roštiljate poput pravog profesionalca? Ovo je nekoliko jednostavnih savjeta…

Prvi maj mnogima je, a naročito mlađima, prepoznatljiv kao praznik dobrog roštilja i druženja, zbog čega ga mnogi i jedva čekaju.

Za one koji su i današnji dan odlučili iskoristiti tako, donosimo nekoliko savjeta kako da vam svi pozavide na roštiljskim sposobnostima.

Ponekad je za dobro meso s roštilja potrebno puno više od rešetke i ulja, a za one kojima ne predstavlja problem da se malo više potrude spremili smo nekoliko vrijednih savjeta. Evo i koji su:

Koristite drvo i drveni ugalj

Za dobru vatru najbolje je koristiti meskit drveni ugalj, dok je za okus najbolji bijeli hrast. Ne ustručavajte se da isprobate različita drva kako biste pronašli okus koji vam se najviše sviđa.

Može to biti i drvo jabuke, trešnje ili čak šećerni javor, no ne štedite na uglju jer on je ključ dobrog roštilja.

Tajna je u sobnoj temperaturi i sušenju

Prije nego započnete sa roštiljanjem, preporučujuje se da bilo koje meso i povrće ostavite da poprimi sobnu temperaturu. Tako će isto biti ravnomjerno pečeno, sočno i ukusnije.

Također, prije nego ga bacite na rešetku, meso dobro posušite papirnom salvetom. U protivnom ono će se kuhati, umjesto peći što je i cilj roštilja.

Roštiljajte na neizravnoj vatri

Ako koristite drveni ugalj ili drvnu sječku, nakon što ih zagrijete gurnite ih u stranu kako bi stvorili neizravnu toplinsku zonu.

Možda će vam trebati nešto duže za roštiljanje, no na ovaj način dobiti ćete meso koje nije pregoreno.

Ne žurite

Možda vam je cilj da što prije servirate hranu, no s manjom vatrom ne samo da ćete dobiti savršeno pečenu hranu nego je možete duže i održavati, što znači da ćete na vašem roštilju moći peći stvari koje će se moći jesti tokom cijelog dana.

Ostavite meso da odmori

Prije nego ga počnete rezati, meso sa roštilja prvo pustite da odstoji 8-10 minuta.

Tako će sokovi u unutrašnjosti imati svoje vrijeme za preraspodjelu te prilikom rezanja neće iscuriti, već ostati u sredini i zadržati potrebnu tečnost.

Ne plašite se soljenja

Bilo da se radi o pilećim prsima, telećim kremenadlama, janjetini ili nečem drugom, ne libite se da meso dobro posolite.

Sol će mesu dati neku novu dimenziju – omekšati ga, pospješiti ukus te sačuvati njegovu sočnost – prenio je Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.