Hrabri otac Muriz Memić otvoreno i javno bez ustezanja progovorio o svjedočenju vještaka: “Zbog ovakvih se ja već sedmu godinu povlačim po sudovima”

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u slučaju “Dženan Memić”, a sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Kristal”.

Danas je svjedočio Nijaz Smajić, uposlenik MUP-a Kantona Sarajevo koji je, prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, ranije vještačio sporne tragove pronađene u Velikoj aleji 8. februara 2016. godine, a također je vještačio i Renaut Clio, koji je bio, kako je kazao, u krugu servisa pored Saobraćajne policije – piše Avaz.

Odgovarajući na pitanje tužioca Dubravka Čampare, Smajić je kazao da je iz depozita Odjela kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo preuzeo tri papirne kese s tri vrste tragova, a riječ je o dijelovima plastike i stakla te dijelu laka zelene boje.

Odgovarao na pitanja branioca o kombiju

Potvrdio je da je, dok je radio vještačenje Renaulta, došao Hasan Dupovac i pokazao mu tri ili četiri sitna dijela stakla, rekavši mu da su pronađeni naknadno i da vidi o čemu se radi. Smajić je kazao da je od Dupovca uzeo dva krupnija komada misleći da će morati raditi dopunu naredbe i utvrdio je da je riječ o istim komadima stakla. Na pitanje tužioca, rekao da je da nije došla dopuna nalaza.

Od ostalih komada stakla pokušao je sastaviti dijelove, a jedan trag je imao specifičnost za kombi vozilo VW T4, koje ima izbočinu karakterističnu za pokazivač pravca.

Za komad zelene boje, za koji je utvrdio da se radi o većem komadu kita obojenog u zelenu boju, Smajić je kazao da na Cliju nije našao mjesto gdje bi mogao biti ovaj dio.

Smajić je kazao da je i ranije u svom nalazu koji je bio prezentiran na suđenju u Kantonalnom sudu Sarajevo rekao da komad laka zelene boje može potjecati s Renaulta, kao i od stotina drugih vozila zelene boje.

Također je kazao i da komadi stakla mogu potjecati od hiljadu vozila VWT4. Potvrdio je da je trag boje bio dostavljan FUP-u na hemijsko vještačenje.

Smajić je, odgovarajući na pitanja braniteljice Nine Kisić, potvrdio da je već u prvom nalazu utvrdio da tragovi stakla potječu od VWT4 te kasnije precizirao da potječu od fara i pokazivača pravca s prednje lijeve strane tog vozila.

Pojasnio je da su mu za to bila dovoljna samo dva komada s lica mjesta, svi ostali su bili isti, samo sitniji s istog vozila.

Odgovarajući na pitanja branioca Hasana Dupovca, advokata Ermina Gačanovića, Smajić je, također, kazao da su, nakon što je optuženi u ranijem postupku priznao izvršenje krivičnog djela i priznao gdje je odbacio ostatke fara, ti dijelovi pronađeni i da je to vještačenje radio vještak mašinske struke i utvrdio da čine cjelinu s dijelovima koji potječu od kombija VWT4.

Advokatica Nina Kisić je najavila da će Smajićev nalaz uložiti kao dokaz odbrane.

Odgovarajući na pitanja advokata Kadrije Kolića, Smajić je kazao da niko od njega nije tražio da manipuliše, podmeće i prikriva dokaze. Jedini pritisak je bio da se odmah radi i da je predmet bio prioritet. Smajić se požalio Vijeću da je u medijima s ostalima etiketiran kao član zločinačke organizacije.

Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića, potom je burno reagirao govoreći da je “sramota to što vještak govori”, a Sud nije dozvolio da se obrati svjedoku.

Advokatica Nina Kisić je najavila da će Smajićev nalaz uložiti kao dokaz odbrane.

Odgovarajući na pitanja advokata Kadrije Kolića, Smajić je kazao da niko od njega nije tražio da manipuliše, podmeće i prikriva dokaze. Jedini pritisak je bio da se odmah radi i da je predmet bio prioritet. Smajić se požalio Vijeću da je u medijima s ostalima etiketiran kao član zločinačke organizacije.

Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića, potom je burno reagirao govoreći da je “sramota to što vještak govori”, a Sud nije dozvolio da se obrati svjedoku.

Znao sam da mi neće dozvoliti da mu se obratim

Muriz Memić je nakon pretresa izjavio da je nekorektno od vještaka da i nakon presude Vrhovnog suda FBiH, koji je pravomoćno oslobodio optužbi Ljubu i Bekriju Seferovića i utvrdio da saobraćajne nesreće nije bilo, i dalje istrajava na nekim stvarima.

– Zbog ovakvih neljudi kao što je vještak, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo Nijaz Smajić, ja se povlačim već sedma godina po sudovima. Veoma nekorektno, veoma podlo, veoma pokvareno od Nijaza Smajića, poslije presude Vrhovnog suda on i dalje istrajava.

Vidjeli smo, Kadrija Kolić je imao neka pitanja. Nije to pitao Kadrija Kolić, već Sead Kreštalica, s kojim je Nijaz Smajić jaran. Na Kantonalnom sudu svi znate da su stubovi debeli metar, ja sam stajao iza stuba kada je Sead Kreštalica nagovarao Nijaza Smajića kako će svjedočiti…

Volio bih da mi je Sud odobrio, znao sam da mi neće dozvoliti da mu se obratim da mu lično to sve kažem. Ali, evo, narod je svjestan šta ja izdržavam i u čemu ustrajavam. Mi ćemo dokazati o čemu se radi, da je ovo bila jedna organizirana kriminalna grupa i, evo, oni i dalje istrajavaju na tome.

Nijaz Smajić je kazao da su etiketirani, evo, danas ćemo mu objaviti etiketu na našoj stranici, jer tri policajca su potpisala službenu zabilješku da nisu pronađeni naknadno komadi stakla, a on kaže da su pronađeni i da su vještačeni – kazao je Memić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.