Hrvatski historičar Hrvoje Klasić otvoreno o Zoranu Milanoviću: “Hrvati iz BiH će se uskoro razočarati”

Posljednje Vijesti

Posljednje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici, u kojima licitira brojem žrtava i klasificira počinjene genocide prema broju ubijenih i metodama egzekucija, izazvale su veliki broj osuda.

Historičar iz Hrvatske Hrvoje Klasić u razgovoru za Klix.ba kaže da poznaje Milanovića i da odgovorno može tvrditi da on nije osoba koja negira genocid.

“Mislim da Zoran Milanović ne negira genocid, također mislim da osuđuje zločince, ali u nizu njegovih izjava ovu ne podržavam iz više razloga. Licitiranje brojkama na ovom prostoru nikada nije urodilo plodom. Ono se ne svodi na akademsku raspravu istraživača koji se time bave, nego je uvijek dnevnopolitički i politikantski”, kazao je Klasić.

Dodao je da, ukoliko Milanović i misli da postoje razlike, nema potrebe to naglašavati.

“Poenta je u karakteru zločina i režima koji organizira, podupire i provodi zločin. Da li je to 8.000, 80.000 ili 8 miliona žrtava u principu je najmanje bitno. Jer onaj koji je u stanju ubiti 8.000, spreman je ubiti i 80.000. To što nije imao prilike i što su okolnosti bile drugačije, druga je priča”, dodao je Klasić.

Rekao je da zato o tome nema smisla raspravljati, kao ni o definicijama genocida, jer, kad se o tome raspravlja na recimo Yaleu, to je nešto drugo, a drugo je kada to rade političari.

Komentirajući razloge i moguću pozadinu ovakvih Milanovićevih izjava, Klasić je rekao da iza njih ne stoji apsolutno ništa.

“Nikakva strategija, nikakva politika, jednostavno se radi o tome da je Milanović takav karakter. On mora izazivati u javnosti, biti drugačiji, ne slagati se s onim sa čim se svi slažu. To je pogubno i mislim da je to potpuno pogrešno”, naglašava Klasić.

Istakao je da Milanović nema nikave utjecaje na ono što će se događati u BiH.

“To što su njega neki Hrvati u BiH prigrlili, mislim da će se ubrzo razočarati. Njegov utjecaj na političku praksu je minoran, njegove ovlasti su takve. Zbog njegovih izjava ljudi stiču dojam da on ima veliki utjecaj, ali u praksi to nije tako.

Ne znam ni ko bi provodio njegovu politiku”, ističe Klasić.

Zaključio je da je samo po sebi govori o kakvoj se “šizofrenoj situaciji radi” da je “ono što žele čuti Čović i ekipa puno više ono što govori Milanović nego ono što govori Plenković”.

Leave your vote

-4 points
Upvote Downvote