Hrvatski narodni sabor se oglasio, “likuju”: “Snažno podržavamo zaključke Evropskog vijeća, izmjene Izbornog zakona su ključni prioritet za kandidatski status BiH”

Hrvatski narodni sabor (HNS) je izdao saopćenje u kojem kažu kako snažno podupiru jučerašnje zaključke Evropskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli jednim od ključnih iskoraka za napredak BiH prema EU.

“Godinama ističemo kako je provedba reformi u jednoj višenacionalnoj državi ključni zadatak kojim se jamče kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom BiH.

Jučerašnje zasjedanje i usvojeni zaključci Europskog vijeća potvrdili su ono što Hrvatski narodni sabor drži kao temeljni okvir bilo kakvog europskog iskoraka prema statusu kandidata. Takvo što bi konsolidiralo međunacionalne odnose i vratilo prijeko potrebnu stabilnost”, naveli su.

Ovakav stav Evropskog vijeća je jasan i nedvosmislen, tvrde iz HNS-a.

“Bez usvajanja zakonskih regulativa koje onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika, uz izuzetno bitna i tri reformska zakona:

Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, Zakon o sprečavanju sukoba interesa te Zakona o javnim nabavkama – Bosna i Hercegovina ne može očekivati bilo kakav iskorak prema EU, a status kandidata je prvi sljedeći stupanj tog iskoraka”, naveli su.

Nakon Strateškog kompasa, zaključaka s Kongresa EPP-a i jučerašnje deklaracije, potvrdno sa zaključcima Evropskog vijeća, još jednom je iznova potvrđeno kako je Bosna i Hercegovina zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih.

“Jasna je to poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Daytonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije u BiH”, naveli su iz HNS-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.