Hrvatsko narodno vijeće BiH bez zadrške: “Jedan čovjek, jedan glas najbolji koncept, uhljebe brani Čović!

U Sarajevu je održana godišnja konferencija Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine na kojoj se govorilo o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Đuro Kesić koji dolazi iz Posavine govorio je o građanskom konceptu: Jedan čovjek, jedan glas.

“Ja na sjevernom dijelu šarafa naše države nemam informacija izvorno o konceptu promjena Izbornog zakona BiH. Sve što možemo i što smo do sada mogli čuti, to je bilo preko televizije od Dragana Čovića do Milorada Dodika, od Izetbegovića.

Tako da smo neinformirani i mislim kada bi se napravila ozbiljna anketa, da rezultati ne bi bili ovakvi medijski ovakvi kakvi se danas prikazuju u BiH jer ja doživljavam Dodika kao srbijanskog člana predsjedništva, Čovića koji bi da bude hrvatski član i bošnjačkog koji se slabo snalazi u toj funkciji“, objasnio je Kesić.

Izmjene izbornog zakona koje je HDZ BiH-HNS uputio u Dom naroda BiH su za HNV su neprihvatljivi i borba Dragana Čovića nije prava za Hrvate u BiH.

“Čović ima hipoteke iza sebe, Soko, Aluminij, odljev naroda širom planete i da on brani stečene pozicije, uhljebe oko sebe kojih je i puna Posavina i oni jako dobro žive ali njihovo biračko tijelo odlazi”, kaže Kesić.

“Zloupotreba pojma građanin”

Ivo Komšić kaže da treba vjerovati međunarodnoj zajednici da će Općih izbora u BiH biti iako finansije za njihovo održavanje nisu osigurane.

“Kad mi kažemo građanska i morate znate da to nije ona za koju se zalaže Bakir Izetbegović. Zloupotrebljava se pojam građanski i uopće pojam građanin i o tim pojmovima govore laici”, navodi Komšić.

Također, iz HNV BiH kažu da su uz građansku BiH da se moraju osigurati i nacionalna prava ljudima te su upozorili da se zloupotrebljava zaštita vitalnog nacionalnog interesa što je, kako objašnjavaju, nedopustivo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.