Prof. dr. Ivo Komšić bez dlake na jeziku progovorio za srbijanski mediji: “Ni Srbija ni Hrvatska ne odustaju od svojih ideja, vode političke igre oko BiH”

Problem je što ni Srbija ni Hrvatska ne odustaju od svojih ideja i vode političke igre oko BiH.

Oni su sa istim idejama vodili ovdje rat, oni nastavljaju s tom politikom i prave nam veliku štetu, kaže u razgovoru za srbijanski Danas orof. dr. Ivo Komšić, član Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća, bivši član Predsjedništva Republike BiH i učesnik pregovora za mir u BiH.

Dodaje da oni imaju svoje sljedbenike u BiH, svoje ekspoziture preko kojih to rade.

“Oni destabiliziraju BiH, ako isključimo rat, od 1995. do danas, od kada je uspostavljen mir, oni rade samo na destabilizaciji”.

Danas: Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da „ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali je naveo da „da zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini“.

“To je nevjerovatna izjava, on je čovjek politike, trebao bi znati za presude Međunarodnog suda iz Haga.

Od koga se on branio u Prijedoru, Bosanskom Brodu, Derventi, Brčkom, Žepi i Srebrenici, da dalje ne nabrajam.

On svojom izjavom krši zakon koji je donio Visoki predstavnik u BiH o zabrani negiranja ratnih zločina i genocida, on bi trebao biti procesuiran.

Ista je stvar u Hrvatskoj. Ja sam napisao knjigu o Tuđmanovim zločinima u BiH jer on je stajao na čelu toga što je HVO napravio u BiH. Milanović ne priznaje,

Plenković ne priznaje, pa čak ni opozicija ne priznaju presude Haškog suda. Oni slave zločince, slave rođendane njihove”, rekao je Komšić.

Danas: Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić kazala je za Danas da će se angažovati da se podnese inicijativa za isključenje Hrvatske iz EU jer je preko svojih parlamentaraca Plenković obmanuo EU i svijet kako je hrvatski narod u BiH ugrožen i majoriziran.

“Plenković je to uspio nametnuti kao opće mišljenje u EU. U tome je problem. Tek sad se to dovodi u pitanje, pomalo se razara jer su neki paralmentarci iz EU došli u Sarajevo pa smo s njima razgovarali, rekli im o čemu se radi.

Tek se sada tamo otvara prostor za neka druga mišljenja, ona koja idu odavde, koja su istinita. Vjerujem da zbog toga Visoki predstavnik nije uvažio pritisak iz Hrvatske, kao ni od Čovića, kada je donosio svoju odluku o transparentnosti izbornog procesa u BiH.

Očito je imao pritisak i iz EU, a to su sve Plenkovićeve veze. Christian Schmidt to nije uvažio.

Svojom odlukom poslao je poruku da nema praga od tri posto za izbor delegate u Dom Naroda Federacije, poručio je: zaboravite to, nećete to dobiti, ne može jedan glas iz Zapadne Hercegovine vrijediti kao 17 glasova iz Sarajeva. Uvažio je princip da glas svakog građanina mora biti jednako vrednovan ma gdje živio”, istakao je Komšić.

Ostatak intervjua pročitajte na OVOM linku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.