“Hrvatskoj strani ne smeta izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na obali Une, ali je problem izgradnja aerodroma u Trebinju”

Nakon što je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zatražio da se odmah obustavi izgradnja aerodroma u Trebinju dok se “ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble”, oglasio se zastupnik SDP-a u državnom Parlamentu Saša Magazinović.

Franković je podsjetio je da su Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

Magazinović je istakao kako hrvatskoj strani ne smeta izgradnja nuklearnog odlagališta na obali Une, ali je problem izgradnja aerodroma u Trebinju.

– Hrvatskoj strani ne smeta izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na obali Une, praktično u našem dvorištu, ali je problem izgradnja aerodroma u Trebinju jer je “samo 8,5 km” od izvorišta. Valjda iste konvencije i pravila na koja se pozivaju treba da važe za sve – poručio je Magazinović.

Podsjećamo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je jučer dopis Vijeću Ministara BiH i predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji povodom donošenja Memoranduma između VM BiH i Vlade Srbije kojim se “utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje”.

On je rekao da bi budući aerodrom trebao biti smješten u blizini naselja Taleža u BiH, samo na oko 8,5 km od izvora Ombla i to u krškom izrazito vodopropusnom terenu.

Istakao je da je zabrinut kakav bi utjecak izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble.

Podsjećamo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je dopis Vijeću Ministara BiH i predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji povodom donošenja Memoranduma između VM BiH i Vlade Srbije kojim se “utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje”.

Gradonačelnik Franković podsjetio je da su osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

“Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tokom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju”, stoji u dopisu gradonačelnika Vijeću ministara BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.