Ilija Cvitanović tako poručuje: “Suština je da sam tužan kada čujem da predstavnici SDA žele dovesti Federaciju BiH na razinu RS”

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović komentarišući propale pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH kazao je da učesnici uopšte nisu ni bili blizu dogovora.

Mišljenja je da nisu trebali ni razgovarati, te da su se oko funkcionalnosti Federacije BiH koplja najviše lomila.

“O tome se najviše razgovaralo i tu je proces pregovora završen. Tu nije postojao minimun poštovanja i uvažavanja BiH. Načelno je dogovoreno, ali ništa nije u potpunosti dogovoreno. To je članak 4 i 5 Ustava BiH koji govori o Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH.

Nije dogovorena presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Ljubić, a nije usaglašena takozvana funkcionalnost BiH, iako se napravio značajan korak, ali nigdje do kraja nije definirano”, istaknuo je Cvitanović.

Ranije je upozorio da je SDA na pregovore došla sa idejom da se Dom naroda FBIH svede na nivo Vijeća naroda RS. Šta je podrazumijevao taj prijedlog, upitan je, prenosi N1.

“Vidio sam da je u velikoj mjeri počela izborna kampanja i da se govore različite neistine, da se pokušava omalovažiti šteta pojedinim predstavnicima političkih stranaka koje su sjedile za tim stolom, i ja tu neću učestvovati.

Suština je da sam tužan kada čujem da predstavnici SDA žele dovesti Federaciju BiH na razinu RS na način da imaju nadležnosti u Domu naroda kao u Vijeću naroda RS i pitao sam gospodu – je li vaš narod zadovoljan u RS, kažu – nije, pa sa kojim pravom i obrazom imate srama tražiti takva rješenja”, zapitao se Cvitanović, prenosi N1.

Dodao je i da se time “svjesno ide Miloradu Dodiku na ruku, RS, nemirima i neredu u BiH i ovako teškoj situaciju BiH.”

“A to je pokazatelj da nije cilj dogovor već da je jedini cilj bio razvlačenje procesa dogovaranja, a konačan cilj je da se ne dođe do govora”, naglasio je Cvitanović.

Podsjetimo, u Sarajevu su za vikend bili pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH. Kao i prethodnih puta, i ovoga su završili bez ikakvog dogovora. Vođeni su pod posredstvom međunarodnih pregovarača Angeline Eichhorst, direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), i Michaela Murphyja, novoimenovanog ambasadora SAD-a u BiH.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.