Incijativa Denisa Zvizdića, ostaje da vidimo šta će se desiti: Predložio da se zatvorom kažnjava omalovažavanje BiH i njenih simbola

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Prijedlogom se predviđa da će se “ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniti kaznom zatvora do jedne godine”.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je krivično djelo koje definira sankciju za povredu ugleda države propisano u krivičnom zakonodavstvu svih zemalja regiona i većine zemalja članica Europske unije.

Dodaje se da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nema u svom KZ-u propisano krivično djelo “Povreda ugleda države”.

“S obzirom da je BiH postkonfliktno društvo, da je govor mržnje uvijek prisutan u javnom prostoru, te da javni dužnosnici ne snose nikakvu sankciju za konstantno vrijeđanje države u kojoj žive i vrijeđanje njenih simbola i institucija, smatram da je sada potrebnije više nego ikada da Krivični zakon BiH bude dopunjen inkriminacijom takvog postupanja”, naveo je predlagač u obrazloženju.

Nije rijetka pojava da se državna zastava BiH biva zapaljena ili na drugi način uništena.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.