Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda apeluju: “Molimo medije da prate zvanične institucije u informacijama o vremenu, a ne pojedince”

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su poslali saopćenje u kojem naglašavaju važnost praćenja vremenskih prilika, ali i opasnost od izdavanja upozorenja od neovlaštenih pojedinaca.

– U posljednje vrijeme učestala je pojava objava zvaničnih vremenskih prognoza i izdavanja zvaničnih upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave od strane pojedinaca, kao i nestručne analize istih.

Izdavanje upozorenja od strane pojedinaca je veoma opasno i štetno i za posljedicu mogu imati štete na materijalnim dobrima i gubitak ljudskih života. Nerijetko, ishitrena upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave izazivaju paniku, pogotovo među stanovništvom ranjivim na te pojave. Napominjemo da zvanična upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave mogu izdavati isključivo nadležne institucije, nikako pojedinci – ističe se u saopćenju.

Naglašeno je da Federalni hidrometeorološki zavod radi i nastavit će raditi u skladu sa standardima i preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Evropskog sistema za upozoravanje na opasne meteorološke pojave (METEOLARM) i Evropskog centra za poplave (EFAS).

Kako bi spriječili eventualne neželjene posljedice, molimo naše građane i medije da koriste zvanične vremenske prognoze i upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave nadležnih institucija, nikako pojedinaca.

Takođe, molimo medije da u istiom tekstu ne obavljuju zajedno zvanične vremenske prognoze i upozorenja nadležnih institucija i prognoze pojadinaca, jer veoma često dovode do zabune i građani ne mogu razlikovati ko je izvor informacije, nadležna institucija ili pojedinac. U potpunosti podržavamo rad mladih amatera i mladih koji žele u svojoj budućnosti biti meteorolozi, klimatolozi ili hidrolozi, ali im treba dati ulogu koja im pripada. Praćenjem informacija nadležnih institucija štitite sebe i svoju imovinu – navodi se u saopćenju FHMZ-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.