Iz HNS-a pisali međunarodnoj zajednici: “Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih izgreda”

Predsjednici svih 12 stranaka okupljenih unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uputili su danas pismo javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice.

U pismu su, istakli kako ovih dana, kako kažu, “svjedoče iznimno agresivnoj i duboko zabrinjavajućoj retorici bošnjačkog političkog vodstva povodom najava Ureda visokoga predstavnika (OHR) o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona”.

“Očekujemo kako će se provesti Odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 i time zaustaviti grubo kršenje osnovnih načela demokracije i vladavine prava. Sustav pariteta i podjele vlasti između predstavnika konstitutivnih naroda i svih drugih građana u skladu s Washingtonskim sporazumom i Dejtonskim sporazumom temelj su političke stabilnosti Bosne i Hercegovine”, navedeno je u pismu.

Dodali su da drže da je sloboda govora temeljno ljudsko i demokratsko pravo svakog pojedinca.

“Međutim, zabrinuti smo zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama, ali nažalost i predstavnici pojedinih medija.

Pozivi na nasilne proteste i sukobe ne smiju se tolerirati. Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih izgreda, pogotovo znajući za sve učestalije napade na hrvatske povratnike i njihove simbole u Srednjoj Bosni te drugim miješanim područjima.

Militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokracije te izgradnji mira i države Bosne i Hercegovine u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana”, dodaju u pismu.

Tvrde da se sa različitim vrstama prijetnji i incidenata suočavaju već godinama.

“Shodno, smatramo kako je došlo vrijeme za oštro osuđivanje govora mržnje kojeg doživljavaju pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda i politički dužnosnici posljednjih sedmica.

Naime, govor mržnje i postojeće prijetnje su eksplicitne i javne te su usmjerene i prema međunarodnoj zajednici, čije se djelovanje očito želi obeshrabriti s ciljem nastavka političke dominacije predstavnika većinskog bošnjačkog konstitutivnog naroda na štetu malobrojnijih i manjinskih zajednica u Bosni i Hercegovini, čime bi se u konačnici ukinula višenacionalna raznolikost BiH”, naglašeno je u pismu.

Ustvrdili su da dijele s njima viziju Bosne i Hercegovine kao uspješne države, buduće članice Evropske unije, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih građana, po uzoru na moderne evropske države s federalnim uređenjima.

“Kao u pojedinim evropskim državama, načela podjele vlasti i paritet su instrumenti koji jamče zajedništvo, koheziju i pretpostavke su jedinstvenog djelovanja u ostvarenju zajedničkih ciljeva i prosperiteta u interesu građana BiH.

Nažalost, takva je vizija Bosne i Hercegovine jasno ugrožena. Bojkotiranjem izmjena izbornog zakonodavstva i prijetnjama sigurnosti, danas se više nego ikad otvoreno u javnosti dokazuje da su ugrožena budućnost, politička i građanska prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Isto se odnosi i na sve manjinske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojima se ne dozvoljava ravnopravno sudjelovanje u političkom životu”, podcrtali su iz HNS-a.

Zaključili su da posebno zabrinjava da su stranke i pojedinci koji samodeklarativno štite građanska prava najglasnije u otvorenom pozivu na nasilje i protivustavno ponašanje na dnevnoj osnovi.

“Dojam koji se stiče se već pokazuje kao istinit – njihova namjera je otimanje ustavom zajamčenih mjesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Taj model se odvija po uzoru na uzurpacije u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje nam prijete i ovaj put”, naglašavaju.

Nasuprot tome, kako kažu, smatraju kako svi politički sistemi bi trebali uzeti u obzir političke zahtjeve svih naroda i biti izraz općeg konsenzusa u podijeljenim društvima kao što je Bosna i Hercegovina. Hegemonija, govor mržnje i nasilje ne smije imati mjesto u dnevnoj politici.

“Na kraju, vjerujemo kako možemo računati na saradnju sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice s ciljem smanjenja tenzija, sprječavanja nasilja, zaštite od neustavnog unitarističkog hegemonizma i militantnog nacionalizma koji uznemirava javnost, produbljuje međuetničke podjele i ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u pismu koke potpisuju predsjednici svih stranaka koje su članice HNS-a.

Naslovna fotografija preuzeta sa portala Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.