Jako neugodna situacija: Brojni predstavnici opozicije napustili protest ispred OHR-a zbog poteza Šefika Džaferovića

Više hiljada građana večeras se odazvalo pozivu na proteste pred OHR-om, a iako je jedan od zahtjeva građana bio da im se obrati visoki predstavnik Christian Schmidt do toga nije došlo.

Iako su skupu prisustvovali predsjednici više političkih partija, dva člana Predsjedništva BiH, građanima se obratio samo Šefik Džaferović. Nekim od prisutnih političara to je zasmetalo i vrlo brzo su se udaljili sa skupa.

Predrag Kojović iz Naše stranke kazao je da napušta skup nakon što je, po njemu, Džaferović zloupotrijebio proteste. S njim je otišao i Denis Bećirović, kandidat za člana državnog predsjedništva.

Sada se “Trojka” oglasila i saopštenjem za javnost.

“Kao što redovno na mišiće i zloupotrebama kidnapuju volju građana na izborima, SDA je isto pokušala učiniti i sa protestima građana.

Pretvaranje protesta građana u predizborni skup SDA još jedan je pokazatelj nemoći stranke koja pokušava voditi procese u ovoj državi.

Nije ni čudno da se sa BiH rade eksperimenti kada predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine mora krasti mikrofon da bi se obratio OHR-u.

SDA je svojim barbarskim ponašanjem i provokacijama pokušala razbiti i nemogućim prikazati jedinstvo državotvornih snaga. SDA tako pokazuje samo svoju nemoć, a njena moć, zasnovana samo na mišićima i krađi, prestaje u oktobru.

Moć građana počinje sa krajem etape onih koji su nas doveli do tačke betoniranja etničkih podjela Mostarskim sporazumom. U oktobru počinje etapa normalne države usmjerene ka Briselu”, saopćeno je iz SDP-a, Naše stranke i NIP-a.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić ocijenio je kako je Džaferović kao predsjedavajući imao pravo da se obrati.

“Saslušao sam sve, čuo sam uvaženog predsjedavajućeg Džaferovića i mislim da je s tim skup završen. Poslana je poruka iz Sarajeva visokom predstavniku da jedan problem ne rješava tako što napravi još veće. Nadam se da će odustati od ideja koje nisu dobre za BiH”, rekao je lider SBB-a.

“Moj komentar je da je Džaferović šef države i da mi imamo građansku dužnost da ga saslušamo. Dobro je da je i on govorio”, zaključio je Radončić.

Podsjećamo, dio građana pokušao je spriječiti obraćanje Džaferovića tokom protesta ispred OHR-a.

Ipak, Džaferović je uspio da pošalje poruku visokom predstavniku Christianu Schmidta iako su se sve vrijeme čuli zvižduci određene grupe demonstranata koji su bili protiv govora političara.

Drugih obraćanja političara nije bilo.

Građani su na megafon tražili obraćanje Schmidta kako bi im objasnio svoje namjere.

Okupljeni su jasno poručili da neće odustati od borbe za BiH, državu jednakih građana i da ne pristaju na nove diskriminacije – prenosi Fokus.

Novi protestni skup zakazan je za utorak u 9 sati, a na njega je pozvala apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić.

Na večerašnji skup došao je veliki broj građana i iz drugih gradova BiH.

Samo nekoliko sati pred protestni skup predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obznanio je da je razgovarao sa Schmidtom koji mu je rekao da sada neće biti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

No, građani ne odustaju. Traže obraćanje visokog predstavnika, a u jednom trenutku okupljeni građani su pozvali Schmidta da ode iz Bosne i Hercegovine.

U nastavku na linkovima koji se nalaze ispod pogledajte snimke i šta se zapravo dešavalo ispred OHR-a.

Pogledajte snimak: Žustra rasprava na ivici incidenta Harisa Zahiragića i borca Armije RBiH

Pogledajte snimak iz drugog ugla i žestoku raspravu Harisa Zahiragića sa ženom na protestima ispred OHR-a u Sarajevu

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.