Jasmin Imamović otvoreno i bez pardona: Kralj Tvrtko je naslijeđe svih nas, niko nema pravo da ga prisvaja

Autor monografije o Kralju Tvrtku I Kotromaniću, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, dugogodišnji gradonačelnik Tuzle i pravnik Jasmin Imamović komentarisao je za N1 postavljanje spomenika Tvrtku ispred zgrade Predsjedništva BiH i najavu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da će isti podići ali da će umjesto bosanski, Tvrtko biti predstavljen kao srpski kralj.

Imamović je rekao da ako gledamo situaciju u današnjem kontekstu, niko nema posebno pravo da prisvaja Tvrtka, i da svi zajedno možemo kazati da je naš.

“Spomenik treba biti u Sarajevu i Banjaluci, ali se mora činjenično reći ko je bio. Bio je bosanski ban Tvrtko koji je naslijedio Stjepana II Kotromanića koji bio moćan vladar. Vratio je Bosni dostojanstvo i moć.

Srpski car Dušan Silni je 1350. pokrenuo rat i Stjepan II Kotromanić ga pobjeđuje i to nije sporno među historičarima u Srbiji i BiH.

Dušan ubrzo nakon toga umire. Stjepan umire rano i Tvrtko kao mlad preuzima krunu”, kaže Imamović.

Objasnio je i to da se 1377. Tvrtko kruniše kraljem Bosne, Srbije i Dalmacije iskoristivši političke neprilike u Srbiji i Hrvatskoj.

Dodao je da je nemoguće Tvrkta staviti u nacionalni kontekst i da su stanovnici Bosne u tom momentu, kao i vladari bili kršćani.

“Bili su kršćani, vjerovali su u Hrista, ali nisu bili ni muslimani, niti katolici, niti pravoslavci.

Car Dušan je u svojim pohodinam pripadnike Crkve bosanske nazivao hereticima, patarenima i cilj je bio da ih vrati u okrilje pravoslavlja.

Nisu bili ni katolici, a to vidimo iz pisma Pape pretposljjdnjem kralju Bosne Tomašu.

Papa mu u pismu kaže “ti si prvi bosanski vladar koji je prihvatio katoličku vjeru”. U današnjem smisliu i Srbi i Bošnjaci i Hrvati mogu reći, Tvrtko je naše zajedničko naslijeđe”, kaže – prenosi N1.

Kao gradonačelnik Tuzle je podigao spomenik Tvrtku 2012. godine.

“Time smo pokazali da je BiH bila suverena i da je bila kraljevstvo. Tvrtko je bitan je zbog našeg identiteta. On je osoba koja veže i niko ne može od sadašnjih stanovnika BiH reći, sad je naš.

Vaša historija je vaša biografija. Zanemariti historiju je ostajanje bez identiteta. To je jako važno, i to je vaše vlasništvo. Spomenička kultura je dobra da mase saznaju ko su bili vladari”, zaključio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.