in , ,

Jasna poruka austrijskog kancelara Sebastiana Kurza iz Beča: “Vratiti Zapadni Balkan visoko na agendu EU”

U Beču je započeo Samit o Zapadnom Balkanu

U Beču je započeo Samit o Zapadnom Balkanu, na kojem učestvuje i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Domaćin je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Osim Tegeltije, sastanku prisustvuju i premijeri Srbije Ana Brnabić, Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, Kosova Albin Kurti, albanska ministrica Belinda Balluku, te izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Kako je ranije najavljeno, bit će govora o evropskoj perspektivi regiona, borbi protiv koronavirusa, ekonomskoj podršci poslije krize i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija.

Austrijski kancelar u saopštenju je istakao da države Zapadnog Balkana imaju punu podršku negove zemlje na putu u EU i u borbi protiv pandemije, te da mu je cilj da ovom konferencijom Zapadni Balkan vrati na visoko mjesto na agendi EU.

– Protekle godine se, nažalost, EU premalo bavila procesom priližavanja ovog važnog susjednog regiona – rekao je Kurz, dodajući da je EU potpuna tek kada sve države Zapadnog Balkana postanu njene članice.

Stjepan Mesić bez imalo ustezanja o Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću: “Oni su dva iluzionista, koji se nažalost, još održavaju”

Oglasio se Fahrudin Radončić: “Crna Gora je poslala poruku svim državama Balkana i pokazala način na koji treba da se odnose prema genocidu počinjenim nad Bošnjacima”