Kako je Bosanka izumila najprodavaniji dodatak jelima u Evropi

Priča o Vegeti koja postoji više od 60 godina je priča o uspjehu.

Riječ je o najprodavanijem dodatku jelima u Evropi koji je temelj prehrambene industrije današnje Hrvatskoj, a koji je opstao usprkos zahtjevnom globalnom tržištu.

Izvozi se u više od 50 zemalja svijeta, a izumila ga je jedna Sarajka – Zlata Bartl.

Priča o uspjehu počela je još davne 1959. godine. Od tada do danas Vegeta je postala najprepoznatljiviji jugoslovenski, kasnije hrvatski proizvod. Izvozi se u više od 50 zemalja svijeta te je prisutna na skoro svim kontinentima.

Zanimljivo je da Vegetu u svom restoranu koristi čak i legendarni Michael Jordan.

Zlata Bartl bila je voditeljica tima koji je u Podravkinom istraživačkom laboratoriju krajem 1950-ih godina izumio najpoznatiji Podravkin proizvod.

Zlata Bartl rođena je u februaru 1920. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je završila pučku školu i gimnaziju, a 1938. godine u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet.

Po završetku studija prihvatila je posao profesorice na školi u Sarajevu, iako su njeni interesi, kao što je sama znala reći, bili drugačiji: “Privlačila me anorganska hemija, a život me je nekako uvijek vodio sve dalje od nje”.

Tokom Drugog svjetskog rata je pripada ustaškom pokretu a nakon rata izrečena joj je kazna od 8 godina zatvora.

Nakon što je u zatvoru oboljela od tuberkuloze kralježnice – od posljedica te bolesti će patiti ostatak života – biva 1946. godine, nakon 15 mjeseci zatvora uslovno je puštena iz zatvora u Zenici. Godine 1945. stradao je i njen zaručnik.

Igrom slučaja, 1955. godine krenula je na službeno putovanje u Zagreb gdje će se zadržati zbog vremenskih neprilika. Naime, veliki snijeg koji je pao te godine blokirao je saobraćajnice i prof. Bartl ostala je u Zagrebu.

Vrijeme je koristila za proučavanje stručnih časopisa i publikacija te traženja oglasa za posao u novinama. Podravka je u to vrijeme tražila hemijskog tehničara za rad u laboratoriju i prof. Bartl javila se na oglas koprivničke firme. Za dva je dana obaviještena da je dobila posao u Podravki.

Dolazak u Koprivnicu nova je stranica u životu prof. Bartl, a o tom iskustvu znala je reći: “Za vrlo kratko vrijeme shvatila sam što i kako treba raditi i počela se osjećati dijelom tih ljudi i sredine koja me izuzetno lijepo primila. Zaljubila sam se u Podravku i njene ljude na prvi pogled”.

Dobitnica je mnogih priznanja, od kojih se posebno može izdvojiti visoko odličje predsjednika Republike Hrvatske – red Danice s likom Nikole Tesle, Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore te spomenica Podravke za životno djelo iz 1987. godine.

Ipak, kao što je vrlo često isticala, najdraža joj je bila, od svih nagrada i priznanja, Vegeta: “Najveće mi je priznanje i zadovoljstvo što je dobar proizvod – Vegeta – uz zalaganje komercijale, proizvodnje, tehničke kontrole i drugih službi postala veliki proizvod”.

Dana 2. novembra 2006. postala je počasna građanka grada Koprivnice. U februaru 2007. profesorica Zlata Bartl je dobila od Večernjeg lista nagradu za životno djelo.

Preminula je 30. jula 2008. godine u koprivničkoj Općoj bolnici nakon duge i teške bolesti. Danas je poznata pod nadimkom “Teta Vegeta”.

“Podravki posebno zahvaljujem što mi je omogućila da taj posao radim i dala mi vrijedne saradnike s kojima sam ja taj posao obavila”, rekla je 2006. godine Bartl.

Njeni nasljednici i danas u Koprivnici nastavljaju misiju. Podravkina tvornica svake godine hrvatskoj ekonomiji donese milijardu kuna prihoda. Godišnje se proda više od 25.000 tona Vegete. U cijeloj Evropi ne postoji prodavaniji dodatak jelima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.