Kakva ekipa, Silajdžić, Lazović, Hadžidedić, Sidran i Lavić prozvali Čovića i Izetbegovića: “Pozivamo građane Bosne i Hercegovine…”

Ratni ministar vanjskih poslova i premijer Republike Bosne i Hercegovine, a kasnije član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, ugledni bh. književnik, akademik Abdulah Sidran, ratni predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr. Zlatko Hadžidedić i profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr. Senadin Lavić uputili su poruke javnosti uoči nastavka pregovora o Izbornom zakonu BiH.

“Pozivamo sve građane koji poštuju postojeći Ustav Bosne i Hercegovine i Izborni zakon koji je zasnovan na ovom Ustavu na BOJKOT IZBORA koji bi se eventualno održavali prema novom izbornom zakonu o kojem pregovaraju nelegalni i nelegitimni pregovarači, Bakir Izetbegović i Dragan Čović i njihovi politički saveznici!

Ne smijemo dozvoliti održavanje izbora prema zakonu o kojem ova, ni od koga ovlaštena, oligarhija pregovara mimo Ustava Bosne i Hercegovine i nasuprot volji većine građana Bosne i Hercegovine! Izbori u oktobru 2022. godine mogu biti održani jedino prema postojećem Izbornom zakonu, koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine!”, navodi se u Proglasu, koji je inicirao prof. dr. Zlatko Hadžidedić.

Ovo je, kako je navedeno, posljednja šansa “da spriječimo usvajanje novog Izbornog zakona u skladu sa voljom i interesima Dragana Čovića, a protiv postojećeg Ustava BiH”.

“Ukoliko Čovićev Izborni zakon prođe, a građanske snage na ovaj način ne pruže otpor, formiranje tzv. trećeg entiteta je izvjesno, a sa njim postaje izvjestan i konačni raspad Bosne i Hercegovine”, istaknuto je.

Podrška Proglasu

Dajući podršku ovom Proglasu, dr. Silajdžić je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba podvukao da je tzv. elektorski model o kojem se govori u neskladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, te da su takva rješenja suprotstavljena volji većine građana.

Poruku akademika Sidrana, također, prenosimo u cijelosti:

“Apsolutno podržavam inicijativu dr Zlatka Hadžidedića, s nadom da će se iz domaće političke prakse eliminisati svako ‘pregovaranje’ ‘uime naroda’, jer takva ovlaštenja nikome nisu data, svode nas na plemena lišena razuma i znanja, i predstavljaju krinku za održavanje privilegija etno-nacionalnih elita ogrezlih u korupciju i kriminal.”

Prof. dr. Senadin Lavić novi krug razgovora o izbornoj reformi vidi kao pokušaj da se iza leđa građana Bosne i Hercegovine, preko priče o Izbornom zakonu, napravi novo političko stanje…

“U kojem bi jedan politička partija (HDZ) i njezin predsjednik (D. Čović) imali apriori mjesto u Predsjedništvu države, ali i svu “etničku jedinicu”, predstavljanja ustavri totalno urušavanje demokratije i uvođenje diskriminatorne etnokratije i vladavine “oblasnih knezova”. Ovim se defiitivno ruše kriteriji izbornog zakonodavstva u evropskim državama i obezvrjeđuju presude (pet presuda) Evropskog suda za ljudska prava“, ukazao je Lavić.

Prema njegovim riječima, svi pregovori oko Izbornog zakona su, ustvari, samo predvorje i predradnja za uspostavu “trećeg etničkog teritorija” pod kontrolom HDZ, odnosno Republike Hrvatske sa Zoranom Milanovićem na čelu koji je proruski orijentirani “Evropljanin”.

“U državi Bosni i Hercegovini se preko Izbornog zakona stvarno pokušava uspostaviti nova ‘etnička jedinica’ koja će vremenom razvijati antibosanski potencijal i kretati se ka secesiji prema drugom manjem entitetu koji je nastao poslije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1990-ih godina. Zato je Čović u Banjaluci slavio i čestitao entitetu ‘rs’ na postojanju. Tako se Izbornim zakonom planira zabetonirati etnička podjela države i getoizirati i staviti pod kontrolu sve bosansko“, zaključio je Lavić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Oglasio se i Michael Murphy

Podsjetimo, američki ambasador u BiH Michael Murphy izjavio je danas uoči nove runde razgovora o izbornoj reformi da “ovo ne podrazumijeva dogovor po bilo koju cijenu”.

“To podrazumijeva dogovor koji podrazumijeva elemente s kojima ste svi upoznati, uključujući izborni proces, o kojem je Angelina (direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst op. a.) već govorila“, rekao je Murphy.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.