KAKVA PORUKA IZ BEOGRADA: Vučić nikad nije prelomio da se izdigne se iz udbaško-partijskog miljea koji ga stvorio

Za Oslobođenje govori Nikola Samardžić, historičar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Je li ovo trenutak kada će Vučić okrenuti leđa Rusiji?

– Vučić nikad nije prelomio tako da preuzme odgovornost i izdigne se iz udbaško-partijskog miljea koji ga stvorio, i gde mu je osnovni oslonac.

Krajem devedesetih, u ulozi ministra informisanja, on se pozivao na autoritet Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, dok je kažnjavao medije, progonio novinare, maltretirao javnost, podizao svoj lični ulog, naročito u danima NATO intervencije.

Iskustvo iz prethodnih deset godina poziva na pretpostavku, da ponovo šibicari, pokušavajući da trguje, dok podiže svoj ucenjivački kapacitet pred Putinom i ruskom agenturom.

Prilikom glasanja u GS UN Srbija je popustila pod američkim pritiskom ali se prikrila u većini koja je osudila agresiju, i izjasnila se o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava.

Sankcije Rusiji nisu samo odluke normativne i tehničke prirode, one su politički, pravni i moralni stav, dok Vučić ne dijeli nijednu vrijednost, nijedan postulat takvog stanovišta.

Vučić će popustiti tek kad bude zaključio da su Amerikanci dovoljno blizu, a Putin dovoljno daleko. Nadam se da će, za dobro svih nas, takva okolnost nastupiti uskoro.

O Dodiku

– SAD koje očigledno upravljaju i spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, imaju jasan stav, da je RS entitet BiH, a da su centralne institucije BiH nosioci državnosti i legitimiteta.

Neintegrisane države bivše Jugoslavije su jedna od tri strateške tačke pritiska Rusije na cijelovitost EU, njenu spoljnu politiku i bezbjednost.

Druge dvije su Ukrajina, naročito njena azovska i crnomorska obala, i Baltik, prije svega Litvanija, Latvija i Estonija.

Putin namjerava, i u tome delimično uspijeva, da stanje zamrznutog sukoba koje je uspostavljeno prije svega njegovim malignim uticajem na Kosovu, prenese u BiH i Crnu Goru.

Namjere Vučićevih bliskih saradnika, štaviše i članova porodice, bile su, u proteklim godinama, otcepljenje dijjela Kosova sjeverno od Ibra, brisanje bezbjednosne zone Brčko i osamostaljenje RS, i nacionalni sukob u Crnoj Gori.

Od lokalnog izvršitelja tih planova, Dodik je postao predmet istraga i političkih pritisaka koji dovode u pitanje zakonitost njegovih političkih i ekonomskih odluka, prije svega mislim na političku i ekonomsku korupciju.

Ukoliko namjeravaju da Putina liše sredstava destabilizirajućeg uticaja, SAD moraju da BiH usmjere na platformu pregovora o ubrzanom ulasku u EU.

Kako bi se integracijom umjesto prisilom pomirili stavovi o pravu individua i o pravu nacionalnih zajednica, potrebna nam je i jedna privremena vizija balkanskog Šengena, kojom bi rukovodila EU, umesto Vučićevog i Putinovog Otvorenog Balkana koji je separatistički i samoizolacionistički.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.