“Rezultati izbora opominju da se Srbija nije dovoljno pomjerila od stavova izdatih u Memorandumu SANU 1986”

Rezultati izbora opominju da se Srbija nije dovoljno pomjerila od stavova izdatih u Memorandumu SANU 1986, koje je na Osmoj sjednici 1987. usvojio Savez komunista Srbije, kad su pobjedili Milošević i njegovo staljinističko krilo.

Vlast i opozicija ponudili su zajedničku antizapadnu platformu, koju je Vučić definisao na početku kampanje, izazvavši opoziciju da odgovori na pitanja da li su za ulazak u NATO (koji je za strateški nepouzdane uslov za EU), da li su za priznavanje nezavisnog Kosova, da li su za sankcije Rusiji, da li smatraju da se odigrao genocid u Srebrenici, piše beoradski profesor Nikola Samardžić za gradski.me.

U javnosti, u medijima, nije izražena zabrinutost da je zajednička platforma istovremeno jedini izričit i jasan stav i vlasti i opozicije, ali i da platforma ponavlja logiku Putinove agresije na Ukrajinu, i logiku genocida, namjere da Ukrajina u svakom smislu nestane, da se uništi svaki njen identitet.

Izbori su potvrdili da je u toku proces opšte intelektualne regresije, ne samo entropije političkog sistema, na čemu su Vučić i Đilas zajednički radili, svako sa svojom medijskom imperijom, tako da je sistem laži, obmana, relativizacija, huškanja i mržnje uspeo da obuhvati društvenu cjelinu.

Taj opšti, nepisani dogovor političke kaste o odricanju od evropske solidarnosti, time i kulture, preobrazio je samoizolacionizam u opsjednutost sobom koja se izrodila u samoodricanje.

Masovno odbijanje razuma i posvećenosti može voditi kolektivnom nestanku. Odbijanje stvarnosti podrazumijeva odricanje od empatije, u dubini i svake različitosti, i samo naizgled je moglo da konsoliduje zajednicu u smislu njene koherentnosti i homogenizacije. Ali homogeno društvo može biti izloženo izazovu nestanka.

Maligni utjecaji Rusije i slabost Evropske unije doprinjeli su sazrijevanju cjelovite političke kaste, koju osiguravaju pomoćne institucije, mediji, službe, SPC, u posljednjim godinama i vlast u Kremlju. Srbija je naizgled podjeljena, ona je samo partijski fragmentirana. Većinski antizapadna, dok dominiraju antiamerički i antibritanski sentimenti.

Uplašena od evropskih sloboda, različitosti i vladavine prava, uvjerena u milenijalsku posebnost, koju samo nauka nije uspela da otkrije.

Putin je postavio osnove rusofilije, koja nikad nije bila u ovoj mjeri opšta i zatucana.

Namjerom objedinjavanja carističkog i sovjetskog nasljeđa, Putin je pokušavao da se prilagodi stvarnosti zapadnjačke tržišne efikasnosti, tehnološke superiornosti i neodoljivog konzumerizma, oduzimajući jedinkama sva građanska prava, istovremeno ih neodoljivo oslobodivši svake lične principijelne odgovornosti.

Izborni rezultati 2022. potvrđuju osnovnu strukturu formiranu na prvim slobodnim izborima 1990: dominantni socijalisti i radikali, samo su radikali (naprednjaci) preuzeli prvenstvo, i kompromisna građanska opozicija, čije je jezgro nekad činila Demokratska stranka.

U proteklih deset godina Vučić nije uspeo, ako je želeo, da uništi Socijalističku partiju Srbije, koja je vršila vlast u gotovo neprekinutom kontinuitetu od 1945, ali je Đilas uspeo da Demokratsku stranku i njene derivate odbaci na marginu, u sprdnju.

Zajedničkim snagama, ugasili su svaku liberalnu, evropsku alternativu, i uspješno uveli u sistem mišljenja i informisanja antiameričke stavove i sentimente. A onda se dogodila Ukrajina, a da oni, također zajednički, nisu primjetili, ili nisu umjeli da primjete.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.