Komentar akademika Esada Durakovića: “Bosna koju hoće da unište više je od države, birokratizirana Evropa ne prepoznaje dragocjenost”

Esad Duraković

Bosna je (u) Evropi jedinstvena.

Devedesetih godina 20. vijeka u Bosni je napadnuto njeno iskustvo zajedničkog života i njena riješenost da brani to iskustvo. To je bio osnovni cilj nekoliko udruženih nacionalnih/nacionalističkih agresija. Za taj plemeniti cilj Bosna se i danas bori, s neizvjesnim ishodom.

Ta dragocjena mogućnost plodotvornog zajedništva neizmjerna je vrijednost za svijet, jer – ako išta dokrajči ovaj svijet globalno bit će to nacionalizmi – od onih lokalnih do onih kojima se rukovode svjetske sile.

Piše: Esad Duraković za portal Radiosarajevo.ba

Nacionalizmi su najveća prijetnja jer opstaju na antagoniziranju s drugima i jer su protiv Božije volje Koji je stvorio Čovječanstvo kao bratstvo.

Evropa je mirno gledala kako satrapi kidišu na tu ideju a u međuvremenu je i sama prepuštala prostor svojim ekstremističkim snagama. Ni danas ne shvaćaju da ovakva Bosna – s ovakvim iskustvom i težnjom – treba biti njima uzor; vrijednost koju treba da odbrane. Bosna nema šta da uči od njih. Umjesto toga, oni sve više jačaju svoje ekstremne nacionalizme kao suštinu i kao najviši domet svojih identiteta u isključivosti.

Nošeni tom inercijom, evropske birokrate forsiraju u Bosni etnopolitike smatrajući ih rješenjem, a one nisu rješenje nego su sredstvo za jačanje antagonizama. Zatvaraju oči pred činjenicom da su takve politike dovele do genocida, kao što zatvaraju oči i pred današnjom segregacijom školske djece…

Vrijedi ponoviti: Najveća prijetnja modernome svijetu jesu nacionalizmi!

To je civilizacijska ali i religijska istina. Ovdje je inače – i ne samo ovdje – snažna politizacija vjere i sakralizacija politike. U Kur’anu na nekoliko mjesta piše (a slično je je i u drugim religijama): „Da je Bog htio, sve bi vas stvorio kao jednu vjersku zajednicu“. To znači da je naša raznolikost Božiji dar, Njegova volja. Konsekventno, to dalje znači da ljudi ne smiju živjeti čak ni u naporednosti, u snošljivosti (tzv. tolerancija) nego su dužni da slave ovu Božiju mudrost i svrhovitost, i da žive u sladu s njom: interaktivno, bratski.

Zato je Bosna koju hoće da unište više od države: Bosna je ideja čiju dragocjenost birokratizirana Evropa ne prepoznaje.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.