in ,

Krizni štab Zeničko – dobojskog kantona predložio ograničenje kretanja od 21 sat do 5 sati ujutro

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da je u Zeničko-dobojskom kantonu blizu 1.000 pozitivnih građana

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona analizirao je danas situaciju s pandemijom koronavirusa u ovom kantonu, a prijedlog za dodatnim mjerama s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa proslijedili su Vladi Zeničko-dobojskog kantona koja će razmatrati o njihovom usvajanju.

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da je u Zeničko-dobojskom kantonu blizu 1.000 pozitivnih građana što s epidemiološkog gledišta i nije prevelik problem.

“Već duže od godinu dana zdravstveni sektor ZDK s oskudnim i deficitarnim kadrom je ušao u borbu, stiže ih umor, a nakon analize, definirali smo mjere koje ćemo kao Krizni štab ZDK uputiti ka Vladi ZDK. Uz dosadašnje naredbe dodatno bi bio tretiran rad vrtića, ograničeno kretanje umjesto od 23 da bude od 21 sat te pojačan nadzor nad svim mjerama”, kazao je Jupić.

Dodao je da će Krizni štab u slučaju nepoštivanja ovih mjera uputiti ka Vladi ZDK puno restrektivnije mjere, te pozvao građane da poštuju mjere.

“Građane pozivam da ne dođemo u situaciju restriktivnijih mjera. Dramatične su informacije iz Kantonalne bolnice Zenica i trudimo se da je rasteretimo. Ne možemo nadomjestiti nedostajuće kadrove. Radi se o specijalistima, koji su najviše uključeni u ovu problematiku i ne možemo ih sada nadomjestiti”, izjavio je Jupić.

Ugostiteljski objekti sve kapacitete već danas su prilagodili restriktivnijim mjerama tako da je u velikom broju njih smanjen broj stolova i ograničen je broj osoba koji mogu biti u objektu.

S druge strane, vakcinacija zdravstvenog sektora i prioritetnih kategorija ide planiranom dinamikom, a Jupić je pozvao građane da se prijave za vakcinaciju.

“Raduje me činjenica da će policija, kako i treba, biti prioritet u vakcinaciji, ali i informacija da je više od 60 posto policajaca do sada izrazilo spremnost da bude vakcinisano. Ipak, građani moraju razumjeti da bez 70 posto vakcinisanih ne možemo očekivati bolje rezultate u pogledu pandemije jer ćemo i dalje biti izloženi restriktivnijim mjerama i širenju virusa”, zaključio je Jupić u razgovoru za Klix.ba.

Jelena Karleuša podnosi krivičnu prijavu protiv takmičarke iz BiH izbačene iz Zvezda Granda!

Sin ratnog zločinca Arkana gnusno napao srbijansku glumicu zbog podrške bh. filmu “Quo vadis, Aida?”