Mađarski šef diplomatije otvoreno progovorio nakon sastanka na Kosovu: “Nećemo se uključivati u rat u Ukrajini”

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto nakon sastanka u Prištini sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Grvalom, izjavio je da se njegova zemlja neće uključivati u rat u Ukrajini, koju je napala Rusija, javlja Anadolu Agency (AA).

Šefica kosovske diplomatije Grvala je rekla da se Kosovo bez ikakvog oklijevanja pridružilo sankcijama koje su Evropska unija, NATO i Sjedinjene Američke Države uvele Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Pored ekonomske, trgovinske i kulturne saradnje Kosova i Mađarske, Grvala je rekla da su razgovarali i o zajedničkom susjedu, Srbiji. U tom kontekstu, ona je svog kolegu zamolila da se Mađarska, kao članica EU i NATO-a i kao prijateljska država Srbiji, konkretnije založi za promjenu veoma agresivnog pristupa Beograda prema Prištini.

“Onako kako Vladimir Putin negira Ukrajinu tako i Aleksandar Vučić negira Kosovu pravo na postojanje. Poput Putina u Ukrajini, Vučić manipuliše istorijskim činjenicama i Kosovo naziva trajnim dijelom Srbije. Kao i Putin u Ukrajini, Vučić laže i tvrdi da se na Kosovu vrše zločini nad Srbima“, istakla je Grvala.

Szijjarto je ocijenio da je najveća nesreća to što se vodi rat među susjedima, ali je istakao da Mađarska neće biti umiješana u rat koji se vodi u Ukrajini.

“Mađarska neće slati ni vojsku, ni oružje u Ukrajinu, jer mi uopšte ne želimo da se miješamo u ovaj rat. Danas smo donijeli još jednu odluku da nećemo dozvoliti prolaz smrtonosnog oružja sa teritorije Mađarske, kako bi garantovali bezbjednost zemlje“, rekao je Szijjarto.

Kazao je i da Mađarska želi mir u regionu, te da su ponosni što su dio KFOR-a sa oko 900 vojnika, koji ​garantuju da će na Kosovu biti mir.

Podsjećamo, Mađarska će podržati sve sankcije protiv Rusije koje je donijela Europska unija i neće ništa blokirati, rekao je u subotu premijer Viktor Orban, obrativši se novinarima s ukrajinsko-mađarske granice.

– Sve o čemu se premijeri EU-a dogovore mi prihvaćamo i podupiremo – kazao je Orban.

– Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat – rekao je mađarski premijer, dodavši da je najvažnije poduzeti mirovne napore.

Ministri vanjskih poslova država EU-a su usvojili drugi paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući i zamrzavanje imovine predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijeni.

Dan ranije, čelnici EU-a složili su se oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

-Evropsko vijeće se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njezino djelovanje.

Te sankcije obuhvaćaju financijski, energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i financiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis – kaže se u zaključcima samita.

Evropske zemlje oklijevaju oko toga hoće li se Rusiji blokirati i pristup platnoj mreži Swift.

Isključenje Rusije iz sustava koji koriste tisuće banaka nanijelo bi težak udarac ruskom bankovnom sustavu, uskraćujući bankama pristup novcu. No, vlade mnogih zemalja strahuju pak da bi naštetilo i njihovom gospodarstvu i tvrtkama jer bi izazvalo velike poremećaje u, primjerice, nabavi ruske nafte i plina.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.