Magazin Politico: Usred ukrajinske krize došlo do iznenadnog vojnog manevra, “hrvatske operacije konfuzija”

Izjave predsjednika Zorana Milanovića o tome kako bi on povukao vojsku s istoka Europe ako dođe do eskalacije sukoba u Ukrajini i kako je Ukrajina jedna od “najkorumpiranijih” zemalja digle su prašinu u svijetu.

Ugledni politički magazin Politico piše kako je usred ukrajinske krize došlo do iznenadnog vojnog manevra, “hrvatske operacije konfuzija”.

Hrvatski predsjednik je došao na naslovnici u utorak kad je izjavio da bi povukao vojsku iz sastava NATO snaga na istoku Europe ako bi došlo do sukoba u Ukrajini”, piše Politico.

U listu podsjećaju da je Milanoviću kontrirao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pojašnjenjem da su hrvatske snage ranije ove sedmice već vratile iz Poljske s jedne od svojih rutinskih rotacija.

Grlić-Radman je naglasio da Milanovićevi komentari nemaju veze sa stavom Vlade Hrvatske.

On je novinaru njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga rekao da “predsjednik ne govori u ime Hrvatske, već za sebe. Mi smo i ostat ćemo vjerni član NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima”.

Kontingent u Poljsku ove se godine nije niti trebao vraćati, piše Politico, tako da Hrvatska s istoka Europe više nema niti što povući.

“Milanović ima oštar odnos s vladom desnog centra premijera Andreja Plenkovića te se više puta sukobljavao s njezinim članovima. Milanovićevi komentari također su izazvali pomutnju jer iako je on vrhovni zapovjednik oružanih snaga, slanje i povlačenje vojske u NATO misije u potpunosti je pod nadležnošću Ministarstva obrane koje donosi odluke na temelju odobrenje Hrvatskog sabora”, piše magazin.

U utorak navečer, od EU diplomata moglo se saznati da je Europska unija zabrinuta zbog “signala iz Zagreba” uključujući i otvoreni poziv Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, potkopava se kredibilitet Hrvatske kao pouzdanog EU i NATO partnera”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.