Magazinović u Zagrebu direktno pred prisutnima poručio sa autoritetom: “Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Dejtonskog sporazuma”

Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović govorio je danas u Zagrebu na panelu “(Ne)dobrosusjedski odnosi u regionu”.

Istaknuo je da se Bosna i Hercegovina konstantno destabilizuje od strane visokih dužnosnika Srbije i Hrvatske, te da te aktivnosti imaju elemente tihe agresije.

Nedopustivim je ocijenio temelj za takvo ponašanje koji leži u lažnom predstavljanju susjednih država kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je prisutnim učesnicima iz regije Balkana i diplomatskog kora još jednom pojasnio da su Hrvatska i Srbija u Dejtonskom mirovnom sporazumu vrlo jasno definisane kao strane, potpisnice i sudionice.

Ocijenio je da se dobrosusjedskim odnosima ne može nazvati namjera Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici sa BiH ili da koristi Buško jezero za proizvodnju struje, a da za to pravedno ne plaća.

Dodao je da nije dobrosusjedski čin Srbije imati namjeru graditi hidrocentralu na našoj teritoriji bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, kao što nije dobrosusjedski svjesno pružati utočište ratnim zločincima.

Kao najeklatantnije primjere nedobrosusjedskih odnosa naveo je političke aktivnosti Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića, koji se direktno upliću u donošenje odluka u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

Zapitao se kako to da naši zapadni partneri glasno osuđuju ruski uticaj u BiH i regiji čemu se i sam pridružio, a da mnogo veći po BiH štetniji uticaj – onaj iz Srbije i Hrvatske – prolazi bez tako glasne osude.

Zaključio je da je u svojoj prošlosti Bosna i Hercegovina prevazišla mnogo veće izazove od ovih današnjih i nadživjela sve one koji joj ne misle dobro, te da se loše onima koji su to činili Bosni i Hercegovini uvijek višestruko loše vraćalo.

Zagrebački plenum “Quo vadis Balkan” okupio je progresivne političare regije, zastupnike u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu, intelktualce, NVO lidere i aktiviste, prenosi nap.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.