Maglajka Vanja Crnojević oduševila javnost: Švicarska organizacija osigurala mobilnu kliniku za sirijske izbjeglice u Libanu!

Zahvaljujući švicarskoj humanitarnoj organizaciji „Borderfree“ na čijem je čelu Maglajka Vanja Crnojević (41), sirijske izbjeglice, koje se nalaze u kampovima u Libanu, dobili su mobilnu ambulantu.

Nakon povratka u Švicarsku gdje živi i radi od 90-tih godina, Vanja je prenijela svoje utiske nakon još jednog susreta sa izbjeglicama iz Sirije i posjete kampovima u kojima neki borave već godinama.

Izbjeglice žive u katastrofalnim uslovima

“Ekonomska kriza, katastrofa koja je pogodila Bejrut prošle godine, pandemija koronavirusa, sve je to uticalo i na oko 2 miliona sirijskih izbjeglica, koliko se pretpostavlja da ih ima u Libanu. Za vrijeme posljednjeg boravka u ovoj zemlji osigurana je mobilna klinika. „Odlučili smo se za medicinsku pomoć jer izbjeglice iz Sirije nemaju pravo na besplatno liječnje u Libanu. U mobilnoj klinici zaposlili smo dva doktora Libanca, a otvorili smo je zahvaljujući pomoći jedne fondacije iz Švicarske koja naš rad podržava već nekoliko godina. Mobilna klinika će opsluživati kampove u kojima se nalazi od 400 do 600 izbjeglica“, priča nam Vanja i dodaje da će se pokušati organizovati volonterski rad medicinskih sestara koje bi iz Švicarske dolazile u Liban. Uslovi u izbjegličkim kampovima su i više nego katastrofalni i ne mogu se porediti sa kampovima u Evropi, prenosi Vanja.

“Izbjeglice zemlju na koju postave šator moraju da plaćati vlasniku-poljoprivredniku, prepušteni su sami sebi i nemaju nikakvu pomoć države. Jako malo organizacija radi sa izbjeglicama, a i ekonomska i politička situacija u Libanu jako je napeta. Neke izbjeglice su mi rekle da im je pomoć ljekara nekada potrebnija od hrane. U kampovima je jako puno djece, koja su najčešće prehlađena ili im je potrebno tretirati rane, porodilje koje rode carskim rezom iz bolnice se otpuštaju već drugi dan, vraćaju se u katastrofalne uslove i bukvalno spavaju na zemlji. U planu nam je pomoći upravi njima ali i izbjeglicama kojima je eventulano potrebna operacija“, ispričala je Crnojević.

Počelo uređenje stacionalne klinike

U kampu u kojem „Borderfree“ najviše radi, već su počeli radovi na uređenju stacionalne klinike. Iznajmljen je dio napuštene zgrade, počelo se uređenje ordinacija za ljekara i stomaologa. Za izbjeglice su osigurani i lijekovi vrijedni 5.000 eura. „Lijekovi se jako brzo troše i ‘Borderfree’ već se obratio velikim firmama u Švicarskoj da nam doniraju lijekove za izbjeglice“, dodala je Vanja. Po povratku u Švicarsku Vanja Crnojević pozvala je donatore da se uključe u akciju kojom za 60 švicarskih franaka osiguravaju mjesečno liječenje jedne osobe. U pripremi su i promotivni materijali sa potresnim pričama iz izbjegličkih kampova koji bi trebali animirati potencijalne donatore. „Nažalost, korona je smanjila broj privatnih donatora, ali na svu sreću još imamo fondacije koje podržavaju naš rad“, zaključila je Vanja Crnojević, piše maglaj.net.

Ostavila siguran posao da bi pomagala drugima

Vanja Crnojević od 90-tih živi u Švicarskoj. Prije šest godina ostavila je siguran posao u švicarskom sindikatu i odlučila pomagati napaćenom stanovništvu širom svijeta. Do sada je „Borderfree“ realizirao brojne humanitarne kampanje u BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Libanu. Nekada i sama izbjeglica, ova izuzetno hrabra žena za svoj životni put odabrala je pomaganje drugima.

maglaj.net

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.