Meč Lige prvaka koji će se pamtiti u Bosni i Hercegovini: Nevjerovatna drama nakon penala i produžetaka, Zrinjski pobijedio Urartu!

Nogometaši Zrinjskog večeras su pred svojim navijačima nakon penal serije prošli Urartu i tako se plasirali u drugo pretkolo Lige prvaka. Prvak Bosne i Hercegovine tako je po prvi put u svojoj historiji prošao jednu prepreku u Ligi prvaka čime je sebi širom otvorio vrata plasmanu u grupnu fazu nekog Evropskog takmičenja.

Utakmica je igrana u ekstremnim uvjetima na temperaturi iznad 30 stepeni, a u takvim okolnostima igračima nije bilo ni malo lako igrati.

Plemići su od prvog minuta napali protivnika i imali dvije velike šanse u razmaku od svega tri minute. U oba navrata akter je bio Nemanja Bilbija. Prvi njegov udarac otišao je za malo pored gola, dok je drugi spriječila stativa.

Tu se najbolji strijelac Zrinjskog nije zaustavio, a upornost mu se isplatila vrlo brzo već u 27. minuti.

Akcija viđena ko zna koliko puta. Asistent Josip Ćorluka, a egzekutor Nemanja Bilbija za veliko slavlje Ultrasa na stadionu u Mostaru – piše Klix.ba.

Gosti prijete prvi put u 40. minuti preko Saloua koji se ubacio iz drugog plana i pokušao glavom, ali Marić odlično reaguje i brani njegov udarac.

U drugom poluvremenu Zrinjski je svjesno ili ne, prepustio terensku inicijativu prvaku Armenije, što im je obilo o glavu.

Urartu je bio taj koji je diktirao tempo igre i stvarao više šansi. Mostarski sastav je jedinu pravu šansu u drugom dijelu imao u 66. minuti kada je Tičinović šutirao preko gola.

Urartu brzo uzvraća. Maksimenko je izašao sam ispred gola Zrinjskog nakon lijepe timske akcije, ali mu je Marić odbranio udarac i još jednom spasio Plemiće. Dvije minuta kasnije golman prvaka BiH je ipak kapitulirao.

Grigoryan je primio je loptu na lijevoj strani i pogodio dalji ugao gola Zrinjskog. VAR je provjeravao situaciju zbog navodnog ofsajda, ali na kraju je sve bilo čisto i sudija je pokazao na centar.

Do kraja su gosti nastavili sa konstantnim napadima, a jedan od njih im se još jednom isplatio.

Grigoryan je bio siguran realizator kaznenog udarca u 91. minuti nakon čega je ovaj susret otišao u produžetke.

Bilbija je u 97. minuti glavom mogao još jednom “zapaliti” svoje navijače, no njegov sjajan udarac glavom je odbranio golman Melikhov nakon čega se otišlo u produžetke.

U prvom produžetku su pala dva gola, po jedan na obje strane. Prvo je džoker sa klupe Zrinjskog Tomislav Kiš zamijenio Bilbiju i realizirao penal koji je i sam izborio u drugoj minuti.

Zrinjski se ponovo nakon gola povukao, a Urartu je to ponovo kaznio na znalački način. Jednu od nekoliko solidnih prilika Armenaca koristi Maksimenko koji je ostao sam na lijevoj strani, šutirao i pogodio za 3:2.

U drugom produžetku nije bilo toliko uzbuđenja kao u prvom nakon čega se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

U penal lutriji bolji su bili nogometaši tima iz Mostara koji su sa 4:3 prošli dalje.

Osvajač duple krune u BiH prošle sezone u drugom će pretkolu Lige prvaka igrati sa boljim iz duela Swift-Slovan koji se igra sutra. Rezultat prvog duela iz Slovačke bio je 1:1.

  1. pretkolo Lige prvaka

Zrinjski – Urartu 2:3 / penali 4:3 (Bilbija 27’, Kiš 94’; Grigoryan 74’, 90’, Maksimenko 105’)

Zrinjski: Marić, Marin, Barišić, Senić, Čorluka, Ivančić, Čanađija, Stanić, Tičinović, Bilbija i Ćuže.

Urartu: Melikhov, Antwi, Piloyan, Tsymbaliuk, Margaryan, Salou, Marcos Junior, Zotko, Sabu, Grigoryan i Mogilevents.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.