Meteorolog Nedim Sladić iznenađen stanjem jezera: “Nije uslikano u Atacami, nego u BiH”

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić otišao je danas do Jablaničkog jezera i ostao iznenađen onim što je vidio.

Razina jezera je veoma mala, pa je Sladić odlučio poslikati ono što je vidio i dati objašnjenje.

“Nije uslikano u Atacami. Ovo je zabilježeno mojim iPhoneom u Bosni i Hercegovini danas, 20.03, spuštivši se na dno presušenog, rijetko u mom životu viđenog na ovakvoj razini, Jablaničkog jezera ljeta 2022. godine”, napisao je Sladić.

Otkrio je koji su faktori uticali na ovo:

“Razni faktori su tu uključeni, ali važno je istaknuti da deficit padavina se nastavlja i u narednom periodu”, dodao je bh. meteorolog.

Meteorološka predviđanja Sladića

Prema pisanjima ovog mladog meteorologa pred nama je dugotrajniji stabilniji period uz obilje sunca, temperature zraka od sredine sedmice i iznad 20 °C.

Ovogodišnji mart mjesec pamtit ćemo po ne tako tipičnoj kombinaciji.

Naime, veliki dio mjeseca je proticao u znaku iznimno suhog vremena, pri čemu je, primjerice, u Mostaru u prvih 18 dana mjeseca marta kišomjer ostao potpuno suh (0,0 mm), a tako će biti i u barem narednih osam dana.

Ovo će biti dovoljno da 2022. svrsta u rang tri najsušnija marta, odmah iza 2012. i 2003. godine, u kojima je zabilježeno 1,3 odnosno 0,0 mm, respektivno.

Kombinaciju suhog vremena obično prati toplota, no mi smo ovoga puta iznimno hladni. U Sarajevu je u prvih 15 dana marta prosječna temperatura zraka bila niža čak i od prosječne januarske (-0,1 °C), a ovako hladni martovi zabilježeni su još 2021., 2005., 1998., 1996., 1987., te 1973. godine, dok u daljoj prošlosti tu su 1907. i 1900. godina, a sa tek nakupljenih 9 mm u kišomjeru je, kao i u Mostaru, sa sušom u rangu sa 2003. i 2012. godinom.

Zanimljivo je da su većine navedenih godina one koje su kasnije donijela iznimno vruća i suha ljeta (po većini izračuna sezonskih prognoza – naznaka za takav scenarij itekako ima), ali po jednom parametru sigurno ne možemo donositi sigurne zaključke bez da je slagalica složena iz niza drugih kockica sastavljena od niza drugih parametara, pa za takve stvari sačekajmo sredinu maja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.