Meteorolog Nedim Sladić odgovorio javno na pitanje: “Ne bih najavio sada – pa da je metar na lageru”

Nije tajna da se uskoro očekuje velika promjena vremena u Bosni i Hercegovini.

Tako je Nedim Sladić, jedan od najpoznatijih bh. meterologa, objavio zanimljiv status:

“Sarajevo 27 °C. U ponedjeljak ujutro umanjite prvu vrijednost za malo više od 25 °C”.

Međutim, čini se da se njegovim mnogobrojnim pratiocima više dopao njegov komentar. Tako je jedna od njih napisala:

“Snijeg?”, a Sladić je odgovorio:

“Ne bih ga sad najavio vala, pa da je metar na lageru”, za šta je dobio više od 70 lajkova.

Podsjećamo, meteorolozi su objavili razočaravajuću vremensku prognozu do utorka.

U Bosni je jutros pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Ponegdje u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne pada slaba kiša.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 0; Bugojno 8; Sokolac 9; Bijeljina, Doboj, Gradačac, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 11; Banja Luka, Bihać, Livno, Sanski Most, Široki Brijeg, Zenica 12; Grude 13; Neum, Trebinje 16; Mostar 18; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: Pogoršanje vremena, praćeno povremenim, slabijim padavinama, uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Izraženiji osjet hladnoće, usljed nižih temperatura i povećane vlažnosti zraka, negativno će djelovati na osobe sa kardiovaskularnim problemima, astmatičare i reumatičare. Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i umanjiti aktivnosti, naročito u drugom dijelu dana.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana u Bosni lokalno i povremeno slaba kiša. Nešto više padavina u večernjim satima.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura. Dnevna temperatura od 12 do 18, na jugu zemlje do 24 °C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. Više padavina se očekuje u kasnim večernjim satima. Dnevna tempartaura oko 12 °C.

Nedjelja: U Bosni pretežno oblačno vrijeme. U nizinama sa slabom kišom ili susnježicom u jutarnjim satima. U višim područjima sa slabim snijegom. U Hercegovini pretežno sunčano, oblačnije na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.

U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu zemlje od 7 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje od 13 do 16 stepeni.

Ponedjeljak: U Bosni pretežno oblačno vrijeme. U nizinama sa slabom kišom. U višim područjima sa slabim snijegom.

U Hercegovini pretežno sunčano, oblačnije na sjeveru Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3, na jugu do 6, a najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Utorak: U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini malo do umjereno oblačno. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 7, na jugu do 10, a najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 17, na jugu i sjeveru do 20 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.